PC kartica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wi-Fi kartica za PC card format

PC kartica (izvorno: PCMCIA) je standardni format za periferne uređaje napravljene za prijenosne računare. Izvorno je napravljen za proširivanje memorije, no kasniji razvoj je dao mogućnost stavljanja uređaja svih vrsta u ovom formatu. Primjeri tipičnih uređaja za ovaj standard su mrežne kartice, modemi i tvrdi diskovi. Sve PC kartice su 85,6 mm duge i 54,0 mm široke.

Karticu je izumila američka računarska industrija da bi bila konkurencija japanskim JEIDA karticama. Ta dva standarda su kasnije sjedinjenja 1991. godine. Izvorno je PCMCIA karticu izumio gigant računarske industrije IBM u 1980-tim godina kao prijenosnu verziju tadašnje MCA sabirnice.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]