Padobranstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Historija padobranstva[uredi | uredi izvor]

Padobranac

Počeci padobranstva u Bosni i Hercegovini vezani su za vojnu upotrebu tj. za korištenje padobrana kao sredstva za spašavanje pilota. 1926. godine donijet je propis o nošenju padobrana prilikom letenja. Prvi nabavljeni padobrani su bili tipa "Blanquier", a ubrzo zatim su iz Sjedinjenih Američkih Država nabavljeni moderniji padobrani marke "Irvin".

Prvi skok na teritoriji Jugoslavije izvršio je francuski padobranac Bernaze u Beogradu 1925. godine. Prvi Jugosloven koji je skočio na tlu Jugoslavije je potporučnik izviđač-letač Dragutin Dolanski, i to 2. septembra 1926. godine na aerodrumu Novi Sad. Skok je izveden padobranom tipa "Blanquier" sa visine od 650 metara iz aviona tipa "Anrio".

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Padobranstvo koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.