Palatin (brežuljak)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mapa Sedam rimskih brežuljaka

Palatin (latinski: Collis Palatium) centralni je od sedam rimskih brežuljaka na kojima je nastao antički Rim. Počeci "Vječnog grada" upravo su na Palatinu. Prema arheološkim nalazima zaključuje se da su ljudi na njemu živjeli još oko 1000. p. n. e. Prema rimskoj mitologiji, na Palatinu je Romula i Rema našla vučica, koja ih je održala u životu. Prema ovoj legendi čoban Faustul našao je dojenčad i odgojio ih sa svojom suprugom. Kad su odrasli, Romul je na Palatinu odlučio izgraditi Rim. Mnogi istaknuti Rimljani živjeli su na Palatinu. Ostaci palača Augusta, Tiberija i Domicijana također su na ovom brežuljku i sam naziv "palača" potječe od riječi "Palatin".

Palatin je visok 50-ak metara i s jedne strane gleda na Rimski forum a s druge na Circus Maximus. Danas je Palatin veliki otvoreni muzej koji se po danu može posjetiti. Ulaz je nalazi nedaleko od Titovog slavoluka na Rimskom forumu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]