Palatino brdo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mapa Sedam rimskih brda

Palatino brdo (latinski: Collis Palatium) je centralno brdo od sedam rimskih brda na kojima je nastao antički Rim. Rim je počeo na Palatino brdu. Prema arheološkim nalazima zaključuje se da su ljudi živjeli na tom brdu još oko 1000. p. n. e. Prema rimskoj mitologiji na Palatino brdu Romula i Rema je našla vučica koja ih je održala u životu. Prema ovoj legendi čoban Faustul je našao dojenčad i sa svojom ženom ih je odgojio. Kad su odrasli Romul je na Palatinu odlučio da izgradi Rim. Mnogi prominentni rimljani su živjeli na ovom brdu. Ostaci palata cezara Augusta, Tiberija i Domicija se također nalaze na ovom brdu te sam naziv "palata" potiče od riječi Palatino.

Palatino brdo je visoko oko 70m i sa jedne strane gleda na Rimski forum a sa druge na Circus Maximus. Danas Palatino brdo je veliki otvoreni muzej koji se po danu može posjetiti. Ulaz na Palatino brdo se nalazi nedaleko od Titus kapije na Rimskom forumu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]