Palermo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Palermo
Collage Palermo.jpg
Prikaz Palermo
Grb Položaj
Nedostaje grb
Položaj naselja Palermo
Osnovne informacije
Država: Flag of Italy.svg Italija
Provincija: Sicilija
Stanovništvo: 676.118 popis (31.1. 2013.)
Stanovništvo (Metro): 1 300 000
Površina: 158,9 km2
Gustoća: 4.255 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 14 n.m.
Pozivni broj: 091
Poštanski broj: 90100
Administracija
Vrsta naselja: grad
Načelnik: Leoluca Orlando
Web stranica:

Palermo (sicilijanski Palermu, latinski Panormus, grčki Πάνορμος, Panormos, arapski: بَلَرْم‎, Balarm, feničanski: זִיז, Ziz) je grad u južnoj Italiji. Glavni grad je i autonomne regije Sicilije i pokrajine Palermo. Grad je poznat po svojoj historiji, kulturi, arhitekturi i gastronomiji a igra važnu ulogu od svog nastanka.

Sa 676.118 stanovnika (2013.), Palermo je 5. najmnogoljudniji grad Italije.

Grad postoji već duže od 2.700 godina. Nalazi se na sjeverozapadom dijelu ostrva Sicilije, odmah uz zaliv Palerno, u Tirenskom moru.

Historija[uredi | uredi izvor]

Dokazi o postojanju ljudskih naseobina na području Palerma dosežu do perioda mezolita, oko 8000 godina unazad, kada je grupa pećinskih crteža otkrivenih u blizini Addaura dala jasniju sliku o prastanovnicima ovog kraja. Prema Tukididu, grčkom historičaru, Sikanci su u ove krajeve stigli sa Pirinejskog poluostrva (vjerovatno iz Katalonije). Grad su 734. p.n.e. kao malo naselje osnovali Feničani. Nakon osnivanja, Palermo je prvo je bio u posjedu Kartage, preko koje je došao u dodir s grčkom kulturom u periodu između 6. i 5. vijeka p.n.e. i Sicilijanskih ratova. 276. p.n.e., za vrijeme Pirovog rata, nakratko ga zauzimaju Grci ali se ubrzo vraća pod vlast Kartage. 254. p.n.e. grad opsjedaju Rimljani i zauzimaju ga. Kartaga pokušava povratiti vlast nad gradom ali ne uspijeva u tome.

Nakon pada Rimskog carstva, gradom vladaju različita germanska plemena. Krajem 5. vijeka ga osvajaju Bizantijci u čijem će posjedu ostati sve do 831. godine kada ga osvajaju Arapi koji na područje Sicilije osnivaju Sicilijski emirat. Pod vlašću muslimana ostaje do 1072. godine kada ga osvajaju Normani i formiraju Kraljevinu Siciliju. Grad se naročito razvija poslije ujedinjenja Italije 1860. godine kada postaje istincki centar Sicilije.

Pogled na Palermo sa Monte Pellegrina

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • [www.comune.palermo.it Službena stranica grada]