Palestina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Palestina (ar. فلسطين; hebr. פלשתינה) je država na Bliskom Istoku između Jordana i Sredozemnog mora. Nezavisnost je proglašena 1988. godine od strane Palestinske oslobodilačke organizacije u Tunisu i priznata je od 132 države. Palestina je također geografsko područje u istočnom dijelu Sredozemlja.

Geografija[uredi | uredi izvor]

BritishMandatePalestine1920.png
Flag of Palestine - long triangle.svg
Coat of arms of State of Palestine (Official).png
Mill (British Mandate for Palestine currency, 1927).jpg

Palestina se sastoji iz oblasti Galileja (na sjeveru), Samarija (srjedišnji dio sjeverno od Jerusalima), Judeja (južni dio, uključujući Jerusalim) i primorskih oblasti uz Sredozemno more. U antičko doba, oblasti istočno od rijeke Jordan su najčešće smatrane dijelom Palestine. Oblast uz obalu Mediterana karakteriše mediteranska klima i plodno zemljište. Brdska oblast zapadno od rijeke Jordan je plodnija na sjeveru, gdje nema visokih planina, nego na jugu, gdje planine zaustavljaju vlažne vazdušne mase. U biblijska vrijemena, sjeverna brda su bila pod šumama, dok su danas poljoprivredna oblast. Dolina rijeke Jordan je poljoprivredna regija, dok je okolina Mrtvog mora lišena većine biljnog života uslijed visokog sadržaja soli. Istočno od rijeke Jordan, klima je polupustinjska i pustinjska, gdje postoje samo sezonski vodeni tokovi.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Područja koja Palestinci zahtijevaju za sebe tradicionalno su naseljena pretežno arapskim Palestincima, a manjine su Samarijanci i ortodoksni Jevreji koji iz religioznih razloga odbijaju državu Izrael.

Po podacima iz CIA - Fact Book Gaza je 2005. imala 1.376.289, a Zapadna Obala 2.385.615 stanovnika. Zajedno su dakle imali 3 761 904 stanovnika. S obzirom na to da je površina Gaze samo 363 km2 a Zapadne Obale 5 878 km2 gustoća naseljenosti je jako velika. U Zapadnoj Obali je iznosila visokih 400 stanovnika/km2, a u Gazi čak 3 800 stanovnika/km2. Podaci iz 2009. godine ukazuju na ukupan broj od 3.935.249 stanovnika na palestinskim autonomnim područjima [1].

Politička situacija[uredi | uredi izvor]

Poslije Arapsko-Izraelskog rata 1948. godine, 1949-tim ugovorom izmedu Izraela i Arapskih zemalja eliminisana je Palestina kao teritorjalna jedinica. Sa priznanjem Izraela ostale Palestinske teritorije su podijeljene izmedu Egipta, Sirije i Jordana.

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Note i reference[uredi | uredi izvor]


Noia 64 apps locale.png Nedovršeni članak Palestina koji govori o državama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.