Palićko jezero

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled na Palićko jezero

Palićko jezero se nalazi 8 km od Subotice, pored mjesta Palić. Jezero zahvata površinu od 3,8 km2. Prosječna dubina jezera je 2 m, a jezero je bogato ribom.

Porijeklo jezera je još uvek nepoznato. Zna se da se jezero nekoliko puta isušivalo, ali se ponovo punilo. Park je osnovan 1840. kada je otkriveno da voda i mulj iz jezera imaju ljekovite osobine. Okolina banje je pošumljena. Veliki park je od tada redizajniran, a zasađeno je još zelenila, tako da od prvobitne površine od nešto više od 86.000 m2, park danas zauzima oko 190.000 m2.

Palićko jezero je zaštićeno područje i park prirode. Obala jezere je duga oko 17 km i cijelom svojom dužinom je uređena. Obala je veoma privlačna zbog svojih pješačkih staza, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje. Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u ovaj sport za aktivan odmor.

Izvori mineralne vode imaju temperaturu od 25°C, a jezersko blato je bogato važnim mineralima sa ljekovitim osobinama.

U blizini Palićkog jezera je smješten i Zoološki vrt Palić.