Pandemonij (roman)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pandemonij
PandemoniumLaurenOliver.jpg
Autor Lauren Oliver
Originalni naziv Pandemonium
Država Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Žanr distopija, ljubav
Vrsta djela roman
Izdavač HarperTeen
Vrijeme i mjesto nastanka 28. februar 2012.
Broj stranica 383
Gledište prvo lice
Vrijeme radnje alternativna sadašnjost
Mjesto radnje Maine i New York City
Glavni lik Lena Haloway
ISBN broj 9780061978067

Pandemonium (Pandemonij) je distopijski roman za omladinu koji je napisala američka spisateljica Lauren Oliver, objavljen 28. februara 2012. godine. Pandemonij predstavlja drugi nastavak iz trilogije Delirij.[1] Roman prati život mlade djevojke Lene Haloway nakon njenog bjekstva iz Portlanda u Divljinu, iz strogo kontroliranog društva u kojem se ljubav smatra opasnom bolešću.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Radnja knjige se naslanja na događaje opisane u Deliriju. Lena je sada na slobodi, u Divljini. Na njenu žalost, uviđa da Divljina i nije tako lijepa i skladna kao što je zamišljala. Iako je slobodna i oslobođena od procedure, ona i njeni prijatelji Invalidi (tj. pobunjenici, osobe koje nisu dobile lijek protiv ljubavi) nastoje da pomognu drugim ljudima, da spasu od procedure što je moguće više osoba, te se zalažu povratku društvenog uređenja na prijašnje stanje. Međutim, to je mnogo lakše reći nego uraditi, te Leni i njenoj grupi predstoji duga i mukotrpna borba na tom putu. Radnja paralelno slijedi Lenu i njen život sa druga dva lika iz Divljine u New Yorku. Oni kao dio otpora se pretvaraju da su izliječeni te su se uklopili među stanovništvo. Lena se priključuje DFA organizaciji (Delirium Free America) koja se bori iskorijeniti delirij iz SAD. Tokom jedne parade, Lenu kindapiraju pripadnici druge grupe Invalida zvanih Sakupljači, te je zatvaraju u podzemni labirint. Drže je zatvorenom zajedno sa Julianom Finemanom, vođom omladinske organizacije DFA i sinom predsjednika DFA. Uz stalne misli i sjećanje na Alexovu žrtvu, Lena pronalazi spas i bježi iz pritvora zajedno sa Julianom, pridobijajući ga na stranu pobunjenika, te se polahko protiv svoje volje zaljubljuje u njega. Na samom kraju romana, Lena i Julian se priključuju grupi pobunjenika i planiraju pobjeći iz New Yorka. Lena saznaje da je Alex živ i da je na slobodi.

Potiskujem u podsvijest sjećanje na moju noćnu moru, potiskujem sjećanje na Alexa, Hanu, moju staru školu,...,potiskujem, potiskujem, potiskujem. Kao što me Gavran naučio.

Lena

Kritike[uredi | uredi izvor]

Ocjene kritičara romana su bile uglavnom pozitivne[2][3], kao i kritike objavljene u Kirkus Reviews[4] i School Library Journalu.[5] The Independent je također dao uglavnom pozitivne kritike, navodeći da je Oliver vješta u pripovijedanju te u pojedinim trenucima vrlo odvažna. Međutim, po njihovom mišljenju, neki dijelovi romana su donekle iscrpljujući.[6]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "'Pandemonium' by Lauren Oliver". Boston Globe. 1. 4. 2012. Pristupljeno 30. 4. 2013.
  2. ^ Booklist. "Review: Pandemonium". Pristupljeno 30. 4. 2013.
  3. ^ Adams Lauren (2012). "Oliver, Lauren: Pandemonium". The Horn Book Guide. Vol.23 (2): 109. |access-date= zahtijeva |url= (pomoć)
  4. ^ Kirkus Reviews. "Review: Pandemonium". Pristupljeno 30. 4. 2013.
  5. ^ School Library Journal. "Review: Pandemonium". Pristupljeno 30. 4. 2013.
  6. ^ Independent. "Pandemonium, By Lauren Oliver". Pristupljeno 30. 4. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]