Papa Franjo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Franjo
Pope Francis South Korea 2014.png
Pontifikat od 13. mart 2013.
Pontifikat do
Prethodnik Benedikt XVI
Rodno ime Jorge Mario Bergoglio
Datum rođenja (1936-12-17) 17. decembar 1936 (82 god.)
Mjesto rođenja Buenos Aires, Argentina
Nacionalnost Argentinac
Prebivalište Vatikan
Grb pape Franje

Franjo (lat. Franciscus), rođen kao Jorge Mario Bergoglio (17. decembra 1936, Buenos Aires)[1] je 266. poglavar katoličke Crkve. Za papu je izabran 13. marta 2013. godine, kao nasljednik Benedikta XVI, koji je 28. februara podnio ostavku. Prvi je papa isusovac i prvi papa iz Argentine, Novog svijeta i južne hemisfere, te prvi papa neevropljanin nakon 1272. godine (Grgur III).

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rani život[uredi | uredi izvor]

Franjo je rođen kao Jorge Mario Bergoglio u siromašnoj porodici italijanskih imigranata u Argentini, u glavnom gradu Buenos Airesu. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u rodnom gradu, kao i fakultet. Postao je hemijski tehničar, a nakon završenog fakulteta odlučio je postati svećenik.

Rad prije papinstva[uredi | uredi izvor]

Franjo se zaredio za svećenika 13. decembra 1969. godine, a pripada redu isusovaca. Njihov provincijal za Argentinu je bio u razdoblju od 1973. do 1979. Nakon toga postao je rektor sjemeništa u San Miguelu i tamo ostao do 1986. 1992. godine imenovan je biskupom Buenos Airesa 27. juna 1992., a 21. februara 2001. papa Ivan Pavao II imenuje ga kardinalom. Uz tu funkciju dobio je i mnoštvo drugih obaveza iz Svete Stolice.

Papa[uredi | uredi izvor]

Jorge Mario Bergoglio je 13. marta 2013. godine izabran za 266. papu, i naslijedio je Benedikta XVI, koji je odstupio sa dužnost 28. februara iste godine. Nije smatran velikim favoritom, posebno zbog poodmakle dobi. Na dan stupanja na dužnost imao je 76 godina, a javno mišljenje je bilo da na mjesto nasljednika svetog Petra treba doći neko mlađi. Ime koje će nositi u pontifikatu je izabrao u spomen na Franju Asiškog, čovjeka čija uvjerenja poput skromnog života i sam slijedi.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Papa Franjo je poznat kao izrazito skromna osoba. Kao kardinal nije živio u raskošnoj rezidenciji nego je živio u malenom stanu u Buenos Airesu, a umjesto službenog koristio je javni prijevoz. Po dolasku na papinsko mjesto nije nosio uobičajeni zlatni križ nego željezni, a u prvom obraćanju javnost je pozdravio s "Dobra večer" (Bona sera) umjesto uobičajenog katoličkog pozdrava (Hvaljen Isus). Poznat je i kao veliki ljubitelj nogometa i navijač argentinskog kluba San Lorenzo, kojeg su osnovali isusovci.

Posjeta Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

Papa Franjo u Bosni i Hercegovini, 6. juna 2015.
Video isječak Papine posjete.

Dana 6. juna 2015. godine Papa je boravio u ranije najavljenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Generalni pokrovitelj dolaska je bilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. U toku posjete, Papa je održao misu na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu. Za prisustvo ovom događaju je bila potrebna prethodna prijava.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Papa Franjo". papa.ba. Pristupljeno 10. 1. 2018. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]