Papa Pavao VI

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Papa

Pavao VI
Pontifikat od21. juni 1963.
Pontifikat do6. august 1978.
PrethodnikPapa Ivan XXIII
NasljednikPapa Ivan Pavao I
Lični podaci
RođenjeGiovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini
26. septembar 1897.
Brescia, Kraljevina Italija
Smrt6. august 1978(1978-08-06) (80 godina)
Castel Gandolfo, Italija
NacionalnostItalijan
Potpis

Papa Pavao VI (rođen kao Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini; 26. septembar 1897. - 6. august 1978.) je bio rimski papa od 21. juna 1963. do svoje smrti 1978. godine. Naslijedivši papu Ivana XXIII, nastavio je održavanje Drugog vatikanskog sabora koji je završen 1965. godine, uvodeći brojne reforme poboljšavajući ekumenske odnose sa protestantima i pravoslavnom crkvom, što je rezultiralo brojnim historijskim sastancima i dogovorima.

Prije pontifikata, Montini je služio u Državnom sekretarijatu Svete Stolice od 1922. do 1954. godine. Dok je tamo služio, Montini i Domenico Tardini su se smatrali najbližim i najutjecajnijim saradnicima tadašnjeg pape Pija XII, koji je Montinija 1954. imenovao na mjesto nadbiskupa Milana, najveće italijanske dijaceze. Time je Montini automatski postao sekretar italijanske biskupske konferencije. Papa Ivan XXIII ga je postavio za kardinala 1958. godine, a nakon njegove smrti, Montini se smatrao jednim od najvjerovatnijih nasljednika.[1]

Nakon izbora za papu, Montini je uzeo ime Pavao VI (prvi koji je izabrao ime Pavao od 1605. godine), kao indikator obnovljene svjetske misije širenja Isusove poruke. On je ponovo sazvao Drugi vatikanski sabor, koji je bio prekinut smrću prethodnog pape Ivana XXIII, te mu dao prioritet i smijer. Nakon što je sabor završio s radom, papa Pavao VI je bio zadužen za tumačenje i sprovedbu njegovih zaključaka, često hodajući "tankom linijom" između sukobljenih očekivanja raznih grupa unutar Katoličke crkve. Tokom svog pontifikata donio je mnoge reforme koje se tiču svih oblasti crkvenog života, premašujući slične mjere reformi njegovih prethodnika i nasljednika. Papa Pavle VI je tražio dijalog sa svijetom, sa drugim hrišćanima, drugim religijama, i ateistima, ne isključujući nikoga. On je sebe vidio kao poniznog slugu i zahtijevao značajne promjene bogatih ljudi u Sjevernoj Americi i Evropi u korist siromašnih u zemljama trećeg svijeta. Njegovo mišljenje o kontroli rađanja i drugim pitanjima je često kontroverzno, posebno u zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi.

Papa Pavao VI je umro 6. augusta 1978. godine na blagdan Preobraženja u kasteli Gandolfo, nakon pogoršanja zdravstvenog stanja. Prema svojoj volji, sahranjen je u pećini Vatikana u okićenom grobu na zemlji. Biskupijski proces beatifikacije pape Pavla VI je počeo 11. maja 1993. godine i dobio je titulu "Sluga Božiji". Biskupijski proces je zaključio svoj rad 1998. godine. Dana 20. decembra 2012. godine, papa Benedikt XVI je na audijenciji kod kardinala za Kongregaciju svetaca izjavio da je papa Pavao VI živio životom punim herojskim vrlinama i da bi se mogao nazvati "Poštovani". Njegov liturgijski blagdan se slavi na dan njegovog rođenja, 26. septembra, a ne na dan njegove smrti kao što je uobičajeno.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Giovanni Battista Montini je rođen u selu Concesio u provinciji Brescia u Lombardiji 1897. godine. Njegov otac Giorgio Montini je bio pravnik, novinar i član Italijanskog parlamenta a njegova majka Giudetta Alghisi je bila član ruralne aristokratije. Imao je dva brata; Francesco Montini je postao doktor a Ludovico Montini je postao pravnik i političar.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hebblethwaite, Peter (1993). Paul VI: The First Modern Pope. Paulist Press. str. 322–23. ISBN 0-8091-0461-X.