Papero

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Papero, lični robot

Papero (PaPeRo) je lični robot koji se razvija u japanskoj firmi NEC Corporation. Upečatljiv je po svojoj prijatnoj pojavi i mogućnosti raspoznavanja lica (engl. Facial Recognition System. FRC). Razvoj robota je počeo 1997. sa prvim prototipom Er-100 (engl. R100) da bi do godine 2001. stigao do imena PaPeRo, što je skraćenica za „Lični robot partnerskog tipa“ (engl. „Partner-type Personal Robot“).

Papero je bio istraživan i razvijan sa namjerom da bude partner čovjeka i da bude u stanju da živi s njim. Iz ovog razloga ima različite osnovne funkcije za komunikaciju i saradnju sa ljudima.

Od prvog predstavljanja Papera nastalo je nekoliko različitih verzija, koje uključuju verziju za njegu djece, revizije od 2003. i 2005. i „Pape-džira“ (PaPe-Jiro) - robotskog komičara. U godini 2006. predstavljen je virtualni Papero koji može postojati na svakom personalnom računaru koji radi pod operativnim sistemom Microsoft Windows.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]