Paramount Pictures

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Paramount Pictures Corporation (također poznata jednostavno kao Paramount ) američki je filmski studio koji je podružnica kompanije ViacomCBS . To je peti najstariji preživjeli filmski studio na svijetu, drugi najstariji u Sjedinjenim Državama, i jedini član filmske studije "Big Five" koja se još nalazi u holivudskom susjedstvu u Los Angelesu .

1916., filmski producent Adolph Zukor stavio je 22 glumca i glumice na ugovor, i svakoga počastio zvijezdom na logotipu.[1] Godine 2014., Paramount Pictures postao je prvi veliki holivudski studio koji je sve svoje filmove distribuirao samo u digitalnom obliku.[2] Sjedište i studiji kompanije nalaze se na adresi 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Kalifornija, Sjedinjene Države.[3]

Paramount Pictures je član udruženja za Motion Picture Association (MPA).[4]

Paramount je peti najstariji preživjeli filmski studio na svijetu nakon francuskih studija Gaumont Film Company (1895) i Pathé (1896), zatim Filmske kompanije Nordisk (1906), i Universal Studios (1912). To je posljednji veliki filmski studio sa sjedištem u holivudskom okrugu Los Angelesu .

Prvi logotip Paramount Pictures od 2022.

Godine 1993. zabavni konglomerat Sumner Redstone Viacom dao je ponudu za spajanje sa Paramount Communications; ovo je brzo eskaliralo u nadmetanje sa QVC- om Barryja Dilera. Ali Viacom je prevladao, na kraju je platio 10 milijardi dolara za dionice Paramount-a. Viacom i Paramount planirali su se spojiti već 1989. godine.[5]

Studio je producirao mnoge kritičke filmove poput " Titanic", " Footloose", " Doručak kod Tiffanyja", " Braveheart", " Ghost", "Truman Show", " Girls Girls", " Psycho", " Rocketman", "Dan slobodnih dana" Ferrisa Buellera, "Znatiželjni slučaj Benjamina Buttona", " Dani groma", " Rosemaryna beba, Nebraska, Sunset Boulevard, Forrest Gump, Super 8, Dolazak u Ameriku, Svjetski rat Z, Babel, Razgovor, borac, međuzvjezda, Team America, Uvjeti uživanja, Wolf of Wall Street i Mirno mjesto ; kao i komercijalno uspješne franšize i / ili vlasništva kao što su: filmovi Kum, Zvjezdane staze, Misija: Nemoguće, SpongeBob SquarePants, Grease filmovi, Top Gun filmovi, Italijanski posao, Filmovi o transformatorima, Filmovi o tinejdžerskim mutantima Ninja, filmovi o Tomb Raideru, filmovi u petak 13., filmovi Cloverfield, filmovi o GI Joeu, filmovi o policajcima Beverly Hills, filmovi o Terminatoru, filmovi o Pet ljubimcima, filmovi bez vesla, Jackass, filmovi neobični par, Jug Park, filmovi o Crocodile Dundee, Web- filmovi Charolette, filmovi Wayne's World, Beavis & Butthead, Jimmy Neutron, filmovi o ratu svjetova, filmovi o Goli pištolju, filmovi o Anchormanu, Dora Explorer, filmovi Addams Family, Rugrats, filmovi Zoolander, Æon Flux, Ring filmovi, filmovi Bad News Bears, Divlji trnci i Paranormalna aktivnost ; kao i prva četiri filma Marvel Cinematic Universe, filmovi u Indiani Jones i razna svojstva DreamWorks Animation-a (poput Shreka, Madagaskarskih nastavaka, prva dva filma Kung Fu Panda i prvog Kako obučiti svog zmaja ) prije oba studija stekla su Disney (preko Marvel Studios i Lucasfilm ) i Universal Studios .

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://ocgirl.net/wp-content/uploads/image/paramount/paramount-2.jpg
  2. ^ Fingas, Jon (19. 1. 2014). "Paramount now releases movies only in digital form".
  3. ^ "Directions". The Studios at Paramount. Arhivirano s originala, 12. 3. 2018. Pristupljeno 12. 1. 2020.
  4. ^ "Motion Picture Association of America – Who We Are – Our Story". MPAA. Pristupljeno 17. 1. 2018.
  5. ^ Delugach, Al (6. 5. 1989). "Viacom, Gulf & Western Discuss Merger". Los Angeles Times. Pristupljeno 30. 5. 2012.