Park

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Ambox globe content.svg Ovaj članak obrađuje samo temu na lokalnom nivou i ne obrađuje globalno viđenje pojma Park.
Članak treba dopuniti tako da obuhvati temu članka na svjetskom nivou
Park Champ de Mars u Parizu

U 16. i 17. vijeku u Evropi je podignuto mnogo vrtova, uglavnom pod uticajem francuske i italijanske renesanse i baroka u geometrijskom, odnosno francuskom stilu koji se odlikuje velikim vodenim površinama i ogledalima, čistim, strogim, pravilnim geometrijskim oblicima partera i bogatstvom biljnog svijeta, sa specifičnim detaljima.

Najveći značaj za pejzažnu arhitekturu 18. i 19. vijeka ima pojava engleskog pejzažnog parka, koji je nastao uticajem kineske i japanske pejzažne umetnosti. Težnja za slobodom i slobodnim oblikovanjem uz podržavanje prirode bila je osnova djelovanja Williama Kenta, začetnika modernog pejzaža i njegovih sljedbenika. Sa ovom idejom nastali su mnogi poznati parkovi tog vremena. Moderan park 20. vijeka zadovoljava mnoge potrebe savremenog čovjeka. Ima ih mnogo, a savremeni park danas predstavlja mješavinu različitih stilova u umjetničkom i izvođačkom smislu. Pariz je grad sa 400 parkova i javnih vrtova.[potreban citat] Parkovi su formirani u francuskom stilu, koju se odlikuje geometrijskim redom u formi i bogatstvom u izboru vegetacije. Sami po sebi predstavljaju romantična mjesta, ali i mjesta za opuštanje i sportske aktivnosti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]