Idi na sadržaj

Park prirode Dinara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Park prirode Dinara dvanaesti je park prirode Hrvatske. Površine je 630,52 km2 i nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Šibensko-kninskoj županiji, od čega se gotovo dvije trećine nalazi u Splitsko-dalmatinskoj, a jedna trećina u Šibensko-kninskoj županiji. Park prirode Dinara drugi je najveći hrvatski park prirode.[1]

Park kod sela Vrpolja sjevernoistočno od Knina.

Područje

[uredi | uredi izvor]

U sastavu Parka priroda Dinare su masiv Dinare (vrhovi: Dinara (Sinjal), Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine, izvor rijeke Krke, rječica Krčić, te krška polja uz Cetinu: – Hrvatačko, Paško i Vrličko polje.[1]

Historija

[uredi | uredi izvor]

Dana 5. februara 2021. donošenjem Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara, Hrvatski sabor utemeljio je ovo zaštićeno područje.[2] Petnaest dana kasnije Dinara je službeno postala park prirode.

Bioraznolikost

[uredi | uredi izvor]

Dinarski je krš međunarodno prepoznat fenomen koji obuhvaća puno šire područje, a upravo je po Dinari kao tipskome lokalitetu dobio i ime. To je najvrijednija prirodna cjelina krša u svijetu, s naslagama debljima od 8 km te s izrazito razvijenima krškima poljima koja sadržavaju sve krške pojave.

Područje Dinare je bogato endemičnima i ugroženima vrstama. Obitavalište je više od 1000 biljnih vrsta (petina ukupne hrvatske flore), od toga 75 nacionalnih endema. Poznato je više od 20 endemskih vrsta životinja, a od toga i jedan sisavac – dinarski voluhar (latinski: Dinaromys bogdanovi).[1] Na Dinari se nalazi i najviši vrh Hrvatske – Dinara, poznat pod nazivom Sinjal (1831 m). Na području Parka prirode Dinara nalazi se 11 područja ekološke mreže (dva područja za ptice i devet za vrste i staništa) tako da je 87% područja Parka prirode "Dinara" ujedno i područje ekološke mreže Natura 2000. Visoki dinarski travnjaci (rudine) najvažnije su stanište endemskog planinskog žutokruga (latinski: Vipera ursinii macrops) u Hrvatskoj.

Galerija

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ a b c "Dinara postaje 12. park prirode u Hrvatskoj". Hrvatska radiotelevizija. 22. 5. 2020. Arhivirano s originala, 5. 4. 2021. Pristupljeno 5. 4. 2021.
  2. ^ "Javni poziv za iskaz interesa Udrugama za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj za sudjelovanje u obilježavanju 'Tjedna prava potrošača u Republici Hrvatskoj' u razdoblju od 8. do 15. ožujka 2018. godine". mingor.gov.hr. 11. 1. 2018. Arhivirano s originala, 5. 3. 2021. Pristupljeno 5. 4. 2021.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]