Park prirode Medvednica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Šuma u Parku prirode Medvednica.
Rudnik Zrinski.

Šume Parka prirode Medvednica spuštaju se gotovo do samog središta Zagreba. Osim mira i zelenila, ovaj park prirode obiluje bogatim i raznolikim životinjskim svijetom te posebnostima kao što su Šumska staza 'Bliznec' za osobe s invaliditetom, pećina Veternica, srednjevjekovni rudnici Zrinski i Francuski rudnici, Sljemenska kapelica, 500 Horvatovih stuba i drugo.

Najviši vrh parka, odnosno Medvednice je Sljeme, visoko 1033 m. Na njemu se nalazi Radiotelevizijski toranj Sljeme visok 169 m. Do 2007 godine do vrha je vodila žičara. Na Sljemenu se nalazi i skijaška staza na kojoj se održava Snježna kraljica.

Utvrde i dvorci na Medvednici[uredi | uredi izvor]

Najočuvanija utvrda Medvednice je Medvedgrad, sagrađen u 13. vijeku i koji je služio za odbranu Kaptola i biskupskih posjeda.

Druga utvrda je Susedgrad, također sagrađena u 13. vijeku. Poznat je po bici koja se dogodila podno njegovih zidina tokom Seljačke bune.

Također, pokraj Gornje Stubice postoji Dvorac Oršić koji je izgrađen 1756 godine na temeljima utvrde sagrađene u 13. vijeku. Kasnije je dvorac preuređen i (1973 g.) pretvoren u Muzej seljačkih buna.

Flora i fauna[uredi | uredi izvor]

Pucalina raste u Parku prirode Medvednica

Od biljaka u PP Mevednica se javljaju, gospin vlasak, pucalina, jesenja šašika, alpski jaglac, šaš crljenak, kalnička šašika (Sesleria tenuifolia Schrad. ssp. kalnikensis), endem Medvednice.

Obična lasica je najmanja zvijer u Parku prirode Medvednica.

Od zvijeri u parku prirode Medvednica živi hrvatska najmanja zvijer, obična lasica (Mustela nivalis), a velika lasica (Mustela erminea) neobično je rijetka. Rijetka je i kuna zlatica (Martes martes). Jazavac (Meles meles) je rasprostranjen uz poljoprivredne površine i rubove šuma. Tvor (Mustela putorius) voli šume, polja i livade, a zimi dolazi blizu naselja. Lisica (Vulpes vulpes) ima puno više. Zbog prenošenja bjesnoće lisice se prije ubijalo, ali sada to nije navika. Divlja mačka (Felis silvestris) je rijetka. Boravi u dupljama, spiljama ili rupama kunića, jazavca ili lisice.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Koordinate: 45°54′52″N 15°58′38″E / 45.91449493°N 15.97709565°E / 45.91449493; 15.97709565