Patološka fiziologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Patološka fiziologija je grana medicine koja proučava uzroke (etiologija), mehanizme nastanka (patogeneza), tok i posljedice patoloških promjena u bolesnom organizmu.

Statut Međunarodnog patofiziološkog društva (engl. International Society for Pathophysiology, ISP) određuje granu medicine patofiziologiju kao "...modernu integrativnu biomedicinsku nauku utemeljenu na osnovnim i kliničkim istraživanjima koja se bave mehanizmima odgovornim za pokretanje, razvoj i liječenje bolesti u ljudi...".

Za razliku od patologije koja se uglavnom bavi morfološkim promjenama (promjenama u izgledu), patofiziologija proučava poremećaje funkcije tkiva, organa i cijelog organizma, budući da su ti poremećaji zajednički mnogim bolestima, patofiziologija u prvi plan stavlja cjelovit pristup bolesniku, a ne ograničava se samo na organ u kojem je započeo patološki proces. Povezujući temeljne i kliničke medicinske discipline, u svojem se djelovanju koristi eksperimentalnim radom i kliničkim opažanjima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]