Patrick Volkerding

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Patrick Volkerding na Linuxworldu 2000 u New Yorku.

Patrick Volkerding je osnivač Slackwarea, jedne od prvih Linux distribucija. Korisnici Slackwarea (tzv. Slackers na engleskom) često ga nazivaju The Man, kao simbol poštovanja.

Prije je Chris Lumens uz pomoć drugih pomagao Patricku održavati stranicu i distribuciju Slackwarea, ali zadnjih nekoliko godina sve to radi Patrick - potpuno sam. Još uvijek mu ide za rukom da izda nove verzije ove popularne distribucije.

Volkerding je diplomirao računarske nauke (BsC) na Minnesota State University Moorhead 1993. godine.

Bolest[uredi | uredi izvor]

Tokom 2004., Volkerding je vodio bitku protiv hronične i opasne bakteriološke infekcije, možda Actinomyces naeslundii. Na žalost, doktori mu nikada nisu uspjeli dijagnosticirati bolest. 18. decembra je napisao na svom logu ChangeLog da se polahko oporavlja i da da se vraća poslu nakon tretmana u Mayo klinici. 22. januara je napisao da se još uvijek nije potpuno oporavio i da još uvijek traga za konačnom dijagnozom i odgovarajućem tretmanu.