Paukova mreža (drama)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Paukova mreža
Autor Agatha Christie
Originalni naziv Spider's Web
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr Kriminalistički
Vrsta djela drama
Datum izdanja 1954.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Clarissa

Paukova mreža (izdat 1954.) je drama Agathe Christie.

Drama napisana za pozorišno izvođenje 1954. godine, objavljena u pisanom obliku 1957. godine. Pisana je specijalno za popularnu britansku glumicu Margaret Lockwood, koja igra naslovnu ulogu. Prvi put izvedena u Savoy Theatre, u Londonu, 14. decembra 1954. godine. Uz dozvolu nasljednika Agathe Christie, ovo djelo je u roman pretočio Charles Osborne 2000. godine.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Clarissa, žena diplomate koji radi za kancelariju, prepušta se sanjarenju kako se jednog jutra pojavljuje u biblioteci i pronalazi mrtvo tijelo. Njena mašta pretvara se u stvarnost kada otkriva mrtvaca u svom ateljeu. U očajničkom nastojanju da ga se riješi, ona svoje goste pokušava pretvoriti u suučesnike zločina.