Pavel Čehov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pavel Čehov
Lik iz serije Zvjezdane staze
Prvo pojavljivanje"Amok Time" (1967) (Zvjezdane staze: Originalna serija)
Posljednje pojavljivanje"Zvjezdane staze: S one strane" (2016)
StvaralacGene Roddenberry
Portretirao/laWalter Koenig (1967–1994)
Anton Jeljčin (2009–2016)
Informacije
VrstaČovjek
RodMuški
ZanimanjeUSS Enterprise – Navigator, Sigurnosni/taktički oficir
USS Reliant – prvi oficir
USS Enterprise-A – Navigator i prvi oficir
TitulaZastavnik (Zvjezdane staze: Originalna serija)
Poručnik Zvjezdane staze: Film
Zapovjednik Zvjezdane staze: Generacije

Pavel Andrejevich Čehov jest lik u američkoj naučnofantastičnoj franšizi Zvjezdane staze: Originalna serija. Walter Koenig tumačio ga je u drugoj i trećoj sezoni originalne serije i prvih sedam filmova. Anton Jeljčin tumačio je lik u filmu o rebootu Zvjezdanih staza iz 2009. i dva nastavka, U tami i S one strane. I Jeljčin i Koenig rođeni su od ruskih roditelja, ali su odrasli u Sjedinjenim Državama i oboje su utjecali na ruske naglaske u svojim ulogama.

Nastanak lika[uredi | uredi izvor]

Autor Zvjezdanih staza Gene Roddenberry želio je uključiti mlađu glumačku ekipu kako bi se dopao tinejdžerskoj publici. Budući da je u produkciji bila druga sezona Zvjezdanih staza, Roddenberry je intervjuisao Waltera Koeniga na preporuku režisera Josepha Pevneyja.[1]: 345 Nakon što je glumio Koeniga, Roddenberry je napisao pismo Mihailu Zimjaninu, uredniku Pravde,[1]: 344 obavještavajući ga o uvođenju ruskog lika, a u saopštenju NBC-a u kojem se najavljuje taj lik navodi se da je to bio odgovor na članak Pravde, koja je osuđivala seriju jer nema ruskih likova.[2][3] Rodenberry je također priznao da je lik bio odgovor na popularnost Davyja Jonesa iz The Monkeesa. Koenig je uvijek poricao priču o "ruskom porijeklu" i potvrđivao da je njegov lik dodat kao odgovor na popularnost The Monkeesa, a frizura i izgled lika su direktna referenca na to.[4][5] Roddenberry je ranije spomenuo, u dopisu svom direktoru za casting, želju da u emisiji bude neko ko podsjeća na nekog od The Beatlesa ili The Monkeesa.[1]: 345

Koenigova skromna visina, oči, guste obrve, dječačko lice i osmjeh su upečatljivo podsećali na usamljenog britanskog " The Monkees" koji je očarao milione djevojčica prije tinejdžerske dobi. Rani pokušaji su napravljeni da se i Koenigova smeđa kosa oblikuje slično Jonesovoj. Perike su korištene u nekoliko ranih epizoda, ali ne i u drugim, što pažljivim gledaocima otkriva fazu eksperimentiranja. Na kraju je postignut konačan izgled Koenigove dužine i gustine kose i nakon toga je isti dosljedno korišten.

Nakon što je Paramount Television potpisala ugovor s Koenigom zbog velikog broja pisama obožavatelja koje je primao kao Čehov, Roddenberry je u drugom memorandumu napisao: "Kirk, Spock i ostali zapravo izgledaju prilično 'srednjovječno' velikom mlađem segmentu naše publike. Potreban nam je mladić na Enterpriseu - potrebni su nam mladalački stavovi i perspektive. Čehov se ovdje može snažno koristiti."[6] U stvarnosti, Koenig je samo pet godina mlađi od kolega Leonarda Nimoya i Williama Shatnera.

Epizoda "Amok Time", koja je bila prva epizoda emitovana tokom druge sezone, bila je Čehovljevo prvo televizijsko pojavljivanje ("Catspaw", prva epizoda snimljena likom Čehova, biće emitovana mjesec dana kasnije da bi se otprilike poklopila sa Noći veštica). Zbog budžetskih ograničenja, lik se nije pojavio u animiranoj seriji.[1]: 422

Biografija lika[uredi | uredi izvor]

Rođen je 2245. godine, mladi je i naivan zastavnik koji se prvi put pojavljuje na ekranu u drugoj sezoni originalne serije kao navigator Enterprisea. Prema Rodenberryju, on je "izuzetno sposoban mladić — gotovo jednak Spocku u nekim oblastima. Počasni diplomac Svemirske akademije."[6] Čehov također zamenjuje Spocka u stanici oficira za nauku kada je to potrebno. Njegovo unapređenje u poručnika u Zvjezdane staze: Film donosi sa sobom i prelazak na mjesto brodskog taktičkog oficira i šefa sigurnosti. Tokom svih obilazaka na Enterpriseu, Čehov je tri puta gubio razum: u epizodi "Day of the Dove", vanzemaljski entitet je Čehova pretvorio u opakog ratnika koji traži osvetu; u epizodi "And the Children Shall Lead" Čehova su kontrolisala zla djeca i pokušao je da uhapsi kapetana Kirka (u filmu Zvjezdane staze II: Khanov bijes Čehov je ponovo pod uticajem vanzemaljaca); u epizodi "The Tholian Web" međuprostor je pretvorio njegov mozak u vrištećeg ludaka. U epizodi "Spectre of the Gun" Čehov je upucan i ubijen u mašti, ali preživi samo zato što je njegov um mislio na lijepu/izmišljenu ženu. Čehovu se sviđa lijepi ženski android u epizodi "I, Mudd".

Prema događajima u Zvjezdane staze II: Khanov bijes, Čehov je izvršni oficir na USS Reliantu. U tom filmu, Khan Noonien Singh koristi stvorenje koje se obavija oko Čehovog moždanog korteksa kako bi kontrolisao njega i kapetana. Čehov savladava kontrolu uma i služi kao taktički oficir Enterprisea u završnoj bitci filma.

Uobičajeni mit u Zvjezdanim stazama je da je Khan prepoznao Čehova u filmu što predstavlja grešku u kontinuitetu jer je "Space Seed", sa negativcem, emitiran prije Koenigovog kastinga.[7] Knjiga Adaptations: From Text to Screen, Screen to Text ovo naziva "očiglednim gafom u fandomu Zvjezdanih staza".[8]

Čehov je saučesnik u Kirkovoj krađi Enterpraisea da bi spasio Spocka u Zvjezdane staze III: Potraga za Spockom, ali je oslobođen krivice u Zvjezdane staze IV: Putovanje kući. On služi kao navigator na Enterprise-A tokom događaja u filmovima Zvjezdane staze V: Krajnja granica i Zvjezdane staze VI: Neotkrivena zemlja. Posljednje filmsko pojavljivanje lika je kao gost na Enterprise-B na njegovom prvom putovanju u Zvjezdane staze: Generacije.

Spinoff romani pokazuju nastavak karijere, ali oni se ne smatraju kanonom u svemiru Zvjezdanih staza. Romani koje je napisao William Shatner detaljno navode da Čehov dostiže čin admirala, pa čak i da služi kao vrhovni komandant Zvjezdane flote.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d Solow, Herbert; Justman, Robert (1997). Inside Star Trek: The Real Story. Simon & Schuster. ISBN 0-671-00974-5.
  2. ^ Barbara and David P. Mikkelson (11. 4. 2005). "Russian Crewlette". Urban Legends Reference Pages.
  3. ^ Cantor, Paul A. (2001). Gilligan Unbound: Popular Culture in the Age of Globalization. Rowman & Littlefield. str. 222. ISBN 0-7425-0779-3.
  4. ^ Source: The Making of Star Trek, by Stephen E. Whitfield and Gene Roddenberry, (c) 1968 Ballantine Books, str. 249-250
  5. ^ TV Guide, 4–10. 9. 1993 str. 20
  6. ^ a b Roddenberry, Gene (18. 4. 1968), Kirk, Spock and Other Continuing STAR TREK Characters (memo), str. 4–5
  7. ^ Steele, Brian (20. 2. 2017). "False facts about Star Trek you always thought were true". Grunge (jezik: engleski). Pristupljeno 21. 1. 2020.
  8. ^ Vidi str. 180. It is also noted as a typical continuity error in the sociological study of television Textual Poachers: Television Fans and Participitory Culture by Henry Jenkins p. 104 and Oops!: Movie Mistakes That Made the Cut by Matteo Molinari, Jim Kamm str. 196