Pazušni limfni čvor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pazušni limfni čvorovi
Limfatika dojke i pazušnih žlijezda
Pazušni limfni pleksus: Parasternumski limfni čvorovi (unutrašnji mliječni čvorovi)
Detalji
LatinskiNodi lymphoidei axillares
SistemLimfni
Drains from
Pazušna arterija
Drains to
Pazušna vena
Identifikatori
Gray'sp.699
TAA13.3.01.002
FMA12771
Anatomska terminologija

Kod ljudi pazušni limfni čvorovi ili potpazuišni limfni čvorovi ili aksilarni limfni čvorovi su limfni čvorovi u pazisima. Između 20. i 49. godine, oni dreniraju limfne žile iz bočnih kvadranata dojke, površinskog limfnog suda iz tankih zidova grudnog koša i trbuha iznad nivoa pupka i suda iz gornjih ekstremiteta. Prema položaju u pazuhu, podijeljeni su u nekoliko grupa. Ovi limfni čvorovi su klinički značajni u karcinomu dojke, a metastaze od dojke do pazušnih limfnih čvorova se uzimaju u obzir u stadij bolesti.[1]

Struktura[uredi | uredi izvor]

Pazušnini limfni čvorovi raspoređeni su u šest grupa:

  1. Prednja (grudna) grupa: Ležeći duž donje granice mišića pectoralis minor iza pectoralis major, ovi čvorovi primaju limfne sudove iz lateralnih kvadranata dojki i površinskog od prednjbočnog trbušnog zida iznad nivoa pupka.
  2. Stražnja (sublopatična) grupa: Nalazeći se ispred sublopatičnog mišića, ovi čvorovi primaju površinske limfne sudove sa leđa, dolje do nivoa ilijačnih grebenova.
  3. Lateralna grupa: Ležeći duž medijalne strane pazušne vene, ovi čvorovi primaju većinu limfnih sudova gornnij ekstremiteta (osim onih površinskih sudova koji dreniraju bočnu stranu — vidi infraklavikulske čvorove, ispod).
  4. Centralna grupa: Ležeći u centru aksile u pzušnoj masti, ovi čvorovi primaju limfu iz gornje tri grupe.
  5. Infraklavikulska (deltopektorisna) grupa: Ovi čvorovi nisu striktno pazušni čvorovi jer se nalaze izvan pazuha. Leže u žlijebu između deltoidnog i velikog grudnog mišića i primaju površinske limfne sudove sa bočne strane šaka, podlaktice i ruku.
  6. Apikalna grupa: Ležeći na vrhu aksile na bočnoj granici 1. rebra, ovi čvorovi primaju eferentne/silazne limfne sudove iz svih ostalih pazušnih čvorova.

Apikalni čvorovi dreniraju u subklavikulsko limfno stablo. Na lijevoj strani, uliva se u grudni kanal; na desnoj strani, drenira u desni limfni kanal. Alternativno, limfna stabla se mogu slijevati direktno u jednu od velikih vena u korijenu vrata.[2]

Rak dojke[uredi | uredi izvor]

Ilustracija sentinelnih limfnih čvorova. Pazušni limfni čvorovi odvode 75% limfe iz dojki i tako mogu nabubriti kod raka.

Otprilike 75% limfe iz dojki se sliva u pazušne limfne čvorove, što ih čini važnim u dijagnozi i stadijiranju raka dojke. Obično se pacijenti upućuju hirurgu da uradi aksilarnu disekciju limfnih čvorova da vidi da li su ćelije raka zarobljene u čvorovima. Za kliničke stadije raka dojke I i II, disekciju pazušnih limfnih čvorova treba izvesti samo nakon prvog pokušaja biopsije sentinelskog čvora,[3]

Ako se ćelije raka pronađu u čvorovima, to povećava rizik od metastatskog raka dojke. Drugi metod za određivanje širenja raka dojke je izvođenje endoskopske pazušne sentinelne biopsija čvora. Ovo uključuje ubrizgavanje boje u bradavicu dojke i gledanje na koji se čvor prvo proširio (sentinelni čvor). Ovaj čvor se zatim uklanja i ispituje. Ako nema raka, pretpostavlja se da se rak nije proširio na druge limfne čvorove. Ovaj postupak je često manje invazivan i manje štetan od disekcije aksilarnih limfnih čvorova. Procijenjeni rizik od limfedema nakon procedure sentinelnih limfnih čvorova je manji od 3%. Približan rizik od limfedema nakon disekcije aksilarnih limfnih čvorova je 10–15% i može se malo povećati uz dodatak radioterapija i hemoterapija do 20-25% u zavisnosti od obima disekcije, obima radioterapijskih polja i historije hemoterapije.

Na CT ili MRI snimcima, može se definirati aksilarna limfadenopatija kao čvrsti čvorovi veličine više od 1,5 cm bez masnog hiluma.[4] Limfni čvorovi mogu biti normalni do 3 cm ako se sastoje uglavnom od masti.[4]

Aksilarni limfni čvorovi uključeni su u standardna tangentna polja u radioterapiji raka dojke. U slučaju sveobuhvatnog ozračivanja čvorova, koje uključuje aksilarne nivoe I, II i III, kao i supraklavikulsko limfno čvorno polje, postoji opasnost od oštećenja grudnog pleksusa. Rizik se procjenjuje na manje od 5% jer je tolerancija zračenja brahijalnog pleksusa u standardnoj frakciji 60 Gy (2 Gy po frakciji). (prema Emami 1991.). Uobičajena propisana doza za podložnost karcinomu dojke sa sveobuhvatnim nodusnim poljima bio bi 50 Gy u 25 frakcija s planiranim pojačanjem na šupljinu lumpektomije u dojci ili ožiljak na zidu grudnog koša, ako se radi o mastektomiji. Ako se brahijalna pleksopatija ipak pojavi, to je općenito kasni učinak i može se manifestirati tek 10 ili 15 godina kasnije, a obično se manifestira laganom bezbolnom mišićnom atrofijom.

Malignosti u gastrointestinalnom sistemu kao što je rak želuca mogu metastazirati u lijevi pazušni limfni čvor koji se naziva "Irski čvor".[5]

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Longo, D; Fauci, A; Kasper, D; Hauser, S; Jameson, J; Loscalzo, J (2012). Harrison's Principles of Internal Medicine (18th izd.). New York: McGraw-Hill. str. 757–759. ISBN 978-0071748896.
  2. ^ Richard S. Snell (28. 10. 2011). Clinical Anatomy by Regions. Lippincott Williams & Wilkins. str. 356. ISBN 978-1-60913-446-4.
  3. ^ American College of Surgeons (septembar 2013), "Five Things Physicians and Patients Should Question", Choosing Wisely: an initiative of the ABIM Foundation, American College of Surgeons, arhivirano s originala, 27. 10. 2013, pristupljeno 2. 1. 2013, which cites various primary research studies.
  4. ^ a b Page 559 in: Wolfgang Dähnert (2011). Radiology Review Manual. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 9781609139438.
  5. ^ Dragovich, Tomislav; Kindler, Hedy Lee (2002). "Nonsurgical Palliative Therapy of Advanced Gastric Cancer". u Posner, Mitchell C; Vokes, Everett E; Weichselbaum, Ralph R (ured.). Cancer of the upper gastrointestinal tract. Hamilton: PMPH-USA. str. 290. ISBN 9781550091014.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:Limfatika gornjih ekstremiteta