Peć Mlini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tihaljina u Peć Mlinima

Peć Mlini su zaselak u Drinovcima (općina Grude) smješten uz izvor ponornice Tihaljine. Rijeka izvire iz pećine podno 150 m visokih crvenkastih krečnjačkih stijena (Cvitanjskih stina) i teče niz manje slapove i brzace. Peć Mlini su izletničko odredište poznato po ljepoti prirode. Od izvora Tihaljine nizvodno nekada je radilo sedam vodenica (mlinica), pa je po tome naselje dobilo i ime. Tu postoji još izvora: Bartulovo vrilo, Jurića vrilo, Rašića vrilo, Modro oko, Nenač, a i nekoliko manjih potoka: Jakšenica, Nezdravica i Dunaj.

Historija[uredi | uredi izvor]

Šire područje Peć Mlina, prema historijskim saznanjima, bilo je naseljeno od najstarijih vremena – prethistorije, rimskog perioda, kasne antike i srednjeg vijeka sve do danas. Iznad izvora je arheološko nalazište Ravlića pećina. Ona je poslužila i kasnije jer su je u 18. i 19. stoljeću koristili hajduci tog kraja.

Hidroelektrana[uredi | uredi izvor]

U Peć Mlinima je izgrađena istoimena hidroelektrana. Ona koristi vode rijeke Vrljike, koja u Peć Mlinima izvire kao Tihaljina, i prirodnu visinsku razliku od 115 m između vještačkog jezera Nuga u Imotskom polju i mašinskih hala u podnožju brda Petnik.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Međugorje, mala enciklopedija, ur. Ljubica Benović, "Euterpa", Drinovci, 2009.