Pearl Jam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pearl Jam
PearlJam.jpg
Osnovne informacije
Porijeklo SAD
Žanrovi Grunge, hard rock, heavy metal
Karijera 1990–sada
Izdavači Epic Records (1991–2004)
J Records (2004–sada)
Članovi
Bivši članovi
  • Dave Krusen (1990–1991)
  • Matt Chamberlain (1991)
  • Dave Abbruzzese (1991–1994)
  • Jack Irons (1994–1998)

Pearl Jam je američki hard rock bend osnovan u Seattleu (Washington) 1990. godine. Originalna i prva postava benda sastojala se od Eddie Veddera (vokal), Jeff Amenta (bas), Stone Gossarda (ritam gitara), Mike McCreadya (vodeća gitara) i Dave Krusena (bubnjevi). Današnji bubnjar Pearl Jama se zove Matt Cameron i on je došao u sastav 1998. godine nakon raspada njegovog bivšeg benda Soundgarden.

Pravi začetnici Pearl Jama su Stone Gossard i Jeff Ament koji su nakon raspada benda Mother Love Bone i smrti njihovog vokala Andrew Wooda odlučili osnovati novi bend. Ubrzo nakon osnivanja bend probija u svijet mainstream muzike sa svojim prvim albumom Ten. I tako su postali jedan od ključnih bendova u grunge pokretu i općenito jedan od vodećih u svijetu rocka 90-ih godina. Bili su poznati po tome da su ulazili u česte sukobe sa izdavačkim kućama jer su odbijali raditi muzičke spotove za svoja slijedeća tri albuma što je tada bilo nezamislivo, ali oni su i dalje imali jako dobru prodaju albuma popularnost na radio stanicama. Pearl Jam je ušao u sukob sa TicketMasterom, najvećim tadašnjim organizatorom koncerata. Rolling Stone ih je u to vrijeme opisao kao bend koji "provodi previše vremena kopajući sam sebi grob".

Danas se sa sigurnošću može reći da je Pearl Jam 90-ih godina bio najpopularniji bend u Americi uz Nirvanu. Od osnivanja pa sve do danas bend je prodao preko 35 miliona nosača zvuka samo u Americi i oko 70 miliona širom svijeta. Pearl Jam i dalje nstavlja snimati albume i puniti dvorane i stadione na svjetskim turnejama te iz dana u dan izrasta u sve veći bend, a što je još važnije i dalje se drže svojih marketinških principa.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

Koncertni albumi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]