Pedigree

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
NotCommons-emblem-copyrighted.svg Moguće kršenje autorskih prava drugih!
Molimo Vas da pri uređivanju ne koristite kopije sadržaja drugih internet stranica ili pisanih djela bez dozvole autora. Takvim postupkom kršite zakon o autorskim pravima, a Vaš članak ili njegov sporni dio će biti obrisani. Hvala na razumijevanju!
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Izgled pedigrea

Pedigre je dijagram koji predstavlja pojavu i izgled ili fenotip pojedinačnog gena ili organizma i njihove pretke iz generacije u generaciju. Najčešče se bavi ljudima, psima i konjima.

Riječ "Pedigre" dolazi od francuske riječi „pid de grue“ što znači stopalo ždrala. Zato što linije koje vode od roditelja do potomaka podsjećaju na izgled noge i stopala ždrala.

Pedigre prikazuje porodične informacije u vidu lahko čitljivog dijagrama. Pedigre je prikazan standardiziranim skupom simbola, kvadrat predstavlja muškarca, krug ženu, dok je osoba čiji je spol nepoznat predstavljena simbolom u obliku dijamanta. Osoba sa upitnim fenotipom  je predstavljena osjenčenim (tamnim) simbolom. Vidljivi heterozigoti su predstavljeni poluosjenčenim simbolom.

Pedigre veze su prikazane skupom linija. Roditelji su sa svojom djecom povezani horizontalnim i vertikalnim linijama. Potomci su međusobno povezani horizontalnom linijom koja predstavlja srodstvo. Potomci su navedeni s lijeva na desno, redoslijedom po kojem su rođeni. Ako su potomci blizanci, povezani su trouglom. Simbol potomka koji je umro je prekrižen linijom. Ako je potomak rođen mrtav ili je abortiran na grafikonu će biti prikazan malim trouglom.

Svaka generacija je obilježena rimskim ciframa (I, II, III). Svaki pripadnik iste generacije je označen arapskim ciframa (1, 2, 3). Analiza Pedigree grafikona se odvija prema Mendelianovim zakonima nasljeđivanja. Analizom se može odrediti da li osobina ima dominantni ili recesivni šablon nasljeđivanja. Pedigree grafikoni se konstruiraju nakon što je identificiran član porodice sa genetskim poremećajem. Taj član se uzima kao polazna tačka grafikona. Ovaj član je naznačen strelicom.