Pedofilija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Pedofilija (grč paidós - dijete + filéó - volim, ljubim) je spolna nastranost, tj. seksualna sklonost prema djeci istog ili suprotnog spola.

Pedofili su predatori. Svom seksualnom objektu prilaze oprezno. Često se ponašaju onako kako se prema njima ponašalo u djetinjstvu, nesvjesno zaljubljeni u sebe-narcizam. Većina pedofila zadržava se na fantazijama. Najopasniji oblik pedofilije je pokušaj penetracije zato što ona izaziva oštećenja.

Pedofilija spada u najčešći oblik poremećaja ličnosti. Ovdje dolazi do pogrešnog izbora seksualnog objekta, a to su djeca. Može biti heteroseksualna (dva puta češča) i homoseksualna. Poremećaj se rjeđe javlja kod žena. Heteroseksualni pedofili biraju djevojčice od 8 do 10 godina, dok homoseksualni pedofil bira stariji uzrast. Seksualno zlostavljanje djece predstavlja bilo koji vid eksploatacije djece mlađe od 16 godina u cilju seksualnog zadovoljavanja starije osobe. Ono obuhvata telefonske razgovore, pokazivanje skrivenih dijelova tijela, milovanje, snimanje pornografskih fotografija, pokušaj izvršenja seksualnog odnosa, incest, silovanje, dječiju prostituciju. Neka od njih su uvredljiva, mučna i neugodna. Mnogo više su traumatični i neugodni incest, silovanje i prostitucija. Najčešće počinje u djetetovom dobu od 4 do 8 godina od maženja do silovanja. Djevojčice su pet puta češće žrtve od dječaka. Većinom su zlostavljači muškarci i to djeci poznate osobe. Rijetko koriste silu već nagovaranje i potkupljivanje. Silovanje je traumatski čin koji onemogućava normalan razvoj seksualnosti. Incest je seksualna eksploatacija od strane porodice. Predstavlja najveće traumatski čin koji onemogućava razvoj normalne psihoseksualnosti.