Pedron Nijal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pedron Nijal (engleski: Pedron Niall) je imaginarni lik iz knjiga epske fantastike Točak vremena. Pedron Nijal je član organizacije Djeca svijetla. Vremenom je postao Vrhovni lord-zapovjednik Djece svijetla. Posebno se istakao u Ratu Bijelih Plaštova, gdje je izgubio samo jednu bitku. Pedron Nijal je bio poznat kao sjajan i odlučan zapovjednik. Ubrajan je u pet najboljih generala svijeta. Njegov plan za Tarmon Gai'don je bio sledeći: nije vjerovao da će se Ponovorođeni zmaj pojaviti kao što govore Zmajska proročanstava. Umjesto toga, horde Troloka, Midrala i Draghara će napasti svijet, koji se razjedinjen i nesložan neće moći oduprijeti. Želio je da sve nacije stanu pod barjak Djece svijetla i pobijede u Tarmon Gai'donu. Ubijen je u svojoj odaji za prijem, zbog njegovih opasnih planova za Aes Sedai. Jedna izreka dobro opisuje Nijalov karakter, a ona glasi: Kada se Pedron Nijal nasmiješi, cilja da nekome rastrgne grlo.