Pelješac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pelješac
Golet na Pelješcu
Ostrvo je poznato po kvalitetnom vinu

Pelješac (italijanski Sabbioncello) je poluostrvo u Dubravačko-neretvanskom kantonu u Hrvatskoj. Dugačko je oko 70 km, a po površini koju zauzima Pelješac je drugo po veličini poluostrvo u Hrvatskoj nakon Istre.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Na Pelješcu nema većih gradova. Najveći su Ston i Orebić. Ostatak čine sela, a ističe se veliko selo Ponikve koje se sastoji od mnogo manjih sela. Najveće kupalište je Prapratno, gdje je i pristanište brodova. Pelješac se dijeli na prostor ijekavskoga govora od Stona do Janjine i prostor ikavskoga govora na ostalim mjestima. U selima ima mnogo vinove loze. Uzgajaju se i domaće životinje. Od kulturno-historijskih spomenika ističu se zidine u Stonu. Postoji nekoliko osnovnih škola. Blizu je Neuma i Dubrovnika.

Najviše brdo na Pelješcu je Sveti Ilija s istoimenim vrhom na 961 m nadmorske visine. Sveti Ilija je poznat još i pod nazivima Zmijsko brdo ili Monte Vipera.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Pelješac je administrativno podeljen na općine:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]