Pelješac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pelješac
Golet na Pelješcu
Pelješac je poznat po kvalitetnom vinu

Pelješac (italijanski Sabbioncello) jest poluostrvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Hrvatskoj. Dugo je 70-ak km, a po površini koju zauzima Pelješac je drugo najveće poluostrvo u Hrvatskoj nakon Istre.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Na Pelješcu nema većih gradova. Najveći su Ston i Orebić. Ostatak čine sela, a ističe se veliko selo Ponikve koje se sastoji od mnogo manjih sela. Najveće kupalište je Prapratno, gdje je i pristanište brodova. Pelješac se dijeli na prostor ijekavskog govora od Stona do Janjine i prostor ikavskog govora u ostalim mjestima. U selima ima mnogo vinove loze. Uzgajaju se i domaće životinje. Od kulturno-historijskih spomenika ističu se zidine u Stonu. Postoji nekoliko osnovnih škola. Blizu je Neuma i Dubrovnika.

Najviše brdo na Pelješcu je Sveti Ilija s istoimenim vrhom na 961 m nadmorske visine. Sveti Ilija je poznat još i pod nazivima Zmijsko brdo ili Monte Vipera.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Pelješac je administrativno podeljen na općine:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]