Penelope Garcia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Penelope Garcia
Lik iz serije Zločinački umovi
Prvo pojavljivanje"Extreme Aggressor"
StvaralacJeff Davis
Portretirao/laKirsten Vangsness
Informacije
NadimakBaby Girl (Morganov)
ZanimanjeFBI-jeva tehnička analitičarka
PorodicaNeimenovani otac (pokojni)
Neimenovana majka (pokojna)
Neimenovani očuh
4 neimenovana brata
Henry LaMontagne (kumče, preko JJ[1])

Penelope Garcia je lik iz CBS-ove kriminalističke serije Zločinački umovi, a glumi je Kirsten Vangsness. Ona je tehnička analitičarka JAP-a, jedinice koja je u fokusu serije. Garcia je kitnjasta, voli draži života i ostatku tima predstavlja izvor humora i dosjetki. Veoma je samopouzdana u svoje sposobnosti pronalaženja informacija i često se na telefon javlja na pompozan, ali ustvari više šaljiv način (npr., riječima "Ured Nenadmašne Superiornosti" i sl.) Ovu samopouzdanost "hrani" Morgan, koji često započinje koketne pošalice, u kojima Garcia, izgleda, uživa. Međutim, nekad je upravo ovakav način razgovora dovede u neugodne situacije, npr. kad počne telefonski razgovor duhovitim, ali za taj trenutak ipak relativno neadekvatnim komentarom, misleći da je s druge strane žice Morgan, a ono zapravo bude Gideon ili kad priča na razglasu, tj. kad je cijeli tim s druge strane žice. Iako se nisu upustili u romantičnu vezu, Garcia je ipak pokazala blagu ljubomoru kad je vidjela Morgana kako pleše s dvjema ženama. Također je dvaput počela plakati kad je mislila da je Morgan ubijen.

Život prije JAP-a[uredi | uredi izvor]

Roditelji su joj poginuli kad je imala 18 godina. Na njih je naletio pijani vozač. U znak sjećanja na to Garcia u slobodno vrijeme pomaže porodicama žrtava ubistava kao savjetnica. Rekla je da se nakon pogibije roditelja ispisala s Caltecha i otišla u "podzemlje", ali se nastavila obrazovati u kompjuterskom kodiranju. Bila je stavljena na jednu od FBI-jevih lista hakera (bila je jedan od tek nekoliko izuzetno korisnih ili izuzetno opasnih hakera u svijetu) i FBI ju je regrutirao odatle.[2] Također je spomenuto, kad joj nije bilo dopušteno da putuje s timom u Langley, da je bila i na CIA-inim listama.[3] JJ se našalila da su Garciju stavili na te liste kad je (neuspješno) pokušala hakirati CIA-u da sazna informacije o smrti princeze Diane i ostalim vladinim zavjerama i tajnama (naročito broj telefona princa Williama). Garcia voli internet-igre, naročito žanra MMOG (internet-igre s ogromnim brojem igrača) jer je jednom viđena kako igra jednu igru o Camelotu na JAP-ovoj mreži u kojoj se stalno susretala sa "Sir Kneighfom", mrežnim alter-egom čovjeka za koga se ispostavilo da je Randall Garner, koji je u zatočeništvu držao djevojku, a istovremeno slao tragove članovima tima, koje su, uz ogromnu Reidovu pomoć, koristili da ga ulove i spase djevojku.[4] Garner je hakirao Garcijin kompjuter i ušao u datoteke o JAP-u, odakle je saznao neke lične podatke o članovima tima, kao i njihove adrese, kako bi na njih slao tragove. Hotch je jednom rekao da, kad je Garcia aplicirala za ovaj posao, napisala je svoju biografiju na "ružičastom pisaćem papiru kućne izrade".

Zločinački umovi[uredi | uredi izvor]

Garcia je otvoreno emotivna osoba, što njen posao u JAP-u nekad čini težim. Nekoliko je puta "pukla" u plač slušajući i pregledavajući užasavajuće stvari kako bi ih analizirala za ekipu. Međutim, prema Hotchevim riječima, ona "ispunjava svoj ured figuricama i bojama kako bi sebe podsjetila da se nasmiješi dok joj užas ispunjava monitore". Garcia je, u cjelini, optimist. Uspjela je ostati takva iako posao od nje povremeno zahtijeva da kopa po tajnim životima ljudi kako bi pronašla "te grozne stvari koje su im se desile i koje ih tjeraju da nekom drugom čine iste takve grozne stvari".[5] Većina članova tima na različite su načine komentirali da im je njen optimizam pomoć i (kako kaže Hotch) da nikad ne bi željeli da se ona promijeni. Hotch je čak jednom dobacio Prentissovoj, nakon što je zatražio pomoć od Garcije, da ga "podsjeti da testira Garciju na drogu", aludirajući na to da bi njen optimizam u nekim trenucima mogao biti pretjeran. U Garciju je jednom pucao čovjek s kojim je upravo došla kući sa sastanka, ali preživjela je ranjavanje jer je metak promašio srce i skrenuo u njen stomak. Napadač je poslije ubijen.[2] Nakon tog incidenta Morgan je tražio od nje da počne nositi pištolj uza se, ali nikad nije prikazano da li je ikad poslušala njegov savjet. Trenutno je u ljubavnoj vezi s kolegom analitičarem, Kevinom Lynchem (Nicholas Brendon). Ona je, uz Reida, kuma JJ-inom sinu Henryju.[1]

Garcia je bila najviše pogođena JJ-inom promocijom na novi posao u Pentagon i u epizodi Compromising Positions (6x04) odabrala je da je zamijeni na njenoj dužnosti kao nova veza s medijima.

Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca[uredi | uredi izvor]

Vangsness će glumiti Garciju i u tzv. spin-off seriji: Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca, čija se premijera očekuje 16. 2. 2011.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]