Pentakontera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pentakontera ili pentekontera, pentekontor je naziv za drevnu grčku galiju s 50 vesala.

Pentekontere su se pojavile u eri kada nije bilo razlike između trgovačkih i vojnih brodova. Oni su bili višenamjenski brodovi duge plovidbe, korišteni za pomorsku trgovinu, piratstvo i ratovanje. Bili su sposobni da prenose teret i vojnike.

Pentekonter je imao pedeset veslača, raspoređenih u dva reda po 25 njih, sa obje strane broda. Središnji jarbol sa jedrom je mogao pogoniti brod u slučaju povoljnog vjetra.

Pentekonteri su bili dugački brodovi sa oštrom kobilicom, opisani kao dugačka plovila (grčki:νῆες μακραί), nḗes makraí). Obično nisu imali cjelovitu palubu, pa su također bili nazivani nezaštićena plovila (grčki: ἄφρακτοι νῆες), áphraktoi nḗes).

U skladu sa savremenim proračunima, za pentekontere se vjeruje dada su imali dužinu od 28 do 33 metra, širinu od oko 4 metra i bili sposobni da dostignu maksimalnu brzinu od 9 čvorova 18km/h). Antički Grci su također koristili i triakonter (triakontor, (grčki: τριακόντορος), plovilo sa 30 veslača. Opći je dogovor da su se trireme, osnovni ratni brodovi helenističkog perioda, razvile iz pentekontera, preko "birema". Pentekonter je ostao u upotrebi tokom helenističkog perioda, kada su bili dopunjeni, i najzad zamijenjeni brodovima drugog dizajna, kao što su lembosi, hemiolia i liburniani.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]