Peršun

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Peršun
Peršun
Peršun
Sistematika
Carstvo Plantae
Red Apiales
Porodica Apiaceae
Rod Petroselinum
Vrsta Petroselinum crispum

Peršun (latinski: Petroselinum crispum) je dvogodišnja biljka s bijelim, tankim i dugačkim korijenom. Stabljika je gola, malo žljebasta i uglasta. Listovi su različitog nazubljenog oblika.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Peršun nema visoko-kaloričnu vrijednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima. To ga svrstava u red visokokvakitetnih namirnica i ljekovitih biljaka. List je bogat vitaminom C. Bogat je još provitaminom A, vitaminima grupe B, te rijetkim vitaminom B12 (koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca). Ništa manje nije važno ni bogatstvo peršuna mineralnim sastojcima. U 100 grama peršunovog lista ima oko 1630 miligrama minerala, od čega polovinu zauzima visokovrijedan kalijum. Tome treba dodati i značajno prisustvo željeza, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra.

Kulinarstvo[uredi | uredi izvor]

Lišće peršuna treba uzimati u svježem stanju, jer jedino tako zadržava svoja bitna svojstva. Peršunov list je izuzetno djelotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i uopšte srčane smetnje.

U kulinarstvu peršun se upotrebljava kao začin zbog svog specifičnog i izrazito prijatnog mirisa. Kao začin koristi se najviše list koji se jelima obično dodaje sitno sjeckan na kraju pripreme jela.

Korijen se koristi kao dodatak supama i varivima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]