Peršun

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Peršun
Peršun
Peršun
Sistematika
CarstvoPlantae
RedApiales
PorodicaApiaceae
RodPetroselinum
VrstaPetroselinum crispum

Peršun (latinski: Petroselinum crispum) je dvogodišnja biljka s bijelim, tankim i dugačkim korijenom. Stabljika je gola, malo žljebasta i uglasta. Listovi su različitog nazubljenog oblika.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Peršun nema visoko-kaloričnu vrijednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima. To ga svrstava u red visokokvakitetnih namirnica i ljekovitih biljaka. List je bogat vitaminom C. Bogat je još provitaminom A, vitaminima grupe B, te rijetkim vitaminom B12 (koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca). Ništa manje nije važno ni bogatstvo peršuna mineralnim sastojcima. U 100 grama peršunovog lista ima oko 1630 miligrama minerala, od čega polovinu zauzima visokovrijedan kalijum. Tome treba dodati i značajno prisustvo željeza, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra.

Kulinarstvo[uredi | uredi izvor]

Lišće peršuna treba uzimati u svježem stanju, jer jedino tako zadržava svoja bitna svojstva. Peršunov list je izuzetno djelotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i uopšte srčane smetnje.

U kulinarstvu peršun se upotrebljava kao začin zbog svog specifičnog i izrazito prijatnog mirisa. Kao začin koristi se najviše list koji se jelima obično dodaje sitno sjeckan na kraju pripreme jela.

Korijen se koristi kao dodatak supama i varivima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]