Periferni nervi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Periferni nervi sadrže senzibilne, motorne i vegetativne nervne niti.

Glavni zadatak perifernih nerava je sprovođenje podražaja.

Ukupno imamo 31 par spinalnih nerava. Svaki nerv izgrađuje veliki broj vlakana koja su različite debljine i dužine. Nervna vlakna su aksoni neurona. Sva vlakna u jednom nervu omotava epineurijum a pojedina samo aksolema.

Endoneurijum se nalazi u samim fascikulusima (snopićima). Njegovo uglavnom kolageno tkivo i nastavci fibroblasta okružuju kompleks axon-Schwanova ćelija. Kolagene niti su longitudinalno postavljene i u intimnom su kontaktu sa Schwannovim ćelijama. To omogućuje formiranje tubulusa kroz koje se vrši regeneracija nerva tokom povrede. U endoneurijumu se nalaze kapilari koji irigiraju nerv.

Perineurijum omotava svaki snopić fascikul a građen je od tankog i gustog tkiva koji sadrži elastična i kolagena vlakna, te razgranatu mikrocirkulaciju irigirajućih krvnih sudova.

Epineurijum je gusto vezivno tkivo oko nerava koje odvaja nerv od okolnog tkiva, a isto tako tvori i vezivne pregrade između snopića fascikula i naziva se interfascikularni epineurijum.

Oštećenje nerava najčešće se manifestuje u tri oblika[uredi | uredi izvor]

  • Neuropraksija (iritacija nerva) je benigno oštećenje nerava sa prolaznim prekidom

sposobnosti sprovođenja podražaja, pretežno motornih.

  • Aksonotmeza se manifestuje oduzetošću motorne i senzibilne funkcije nerava, usljed nepotpunog prekida kontinuiteta nerva. Dolazi do povrede aksona i mijelinske ovojnice.
  • Neurotmeza je potpuni prekid kontinuiteta u cijeloj širini nerva sa potpunom motornom, senzibilnom i vegetativnom oduzetošću.