Perivoj Zrinskih

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Stari bagrem" - jedan od simbola Perivoja Zrinskih

Perivoj Zrinskih nalazi se oko Starog grada Zrinskih u gradu Čakovcu, središtu Međimurske županije, sjeverna Hrvatska. Smješten je u centru grada, nekoliko koraka od glavnog gradskog trga.

Čakovečki je park sastavni dio kompleksa srednjevjekovne utvrde, koja se na tom mjestu, mada više puta nadograđivana i rekonstruisana, nalazi još od 13. vijeka. U perivoju se nalazi niz spomenika, statua, bista, memorijalnih objekata (spomen-ploča) i drugih umjetničkih kiparskih djela. Tu su, među ostalima, bronzana statua hrvatskog bana Nikole Zrinskog Sigetskog, barokni kameni kip Svetog Jeronima (postavljen 1766. godine) i spomenik u obliku kamenog obeliska poginulim Međimurcima u Prvom svjetskom ratu.

Na samom ulazu u perivoj, jednovremeno na ivici glavnog čakovečkog gradskog trga i kao njegov sastavni dio, smješten je monumentalni kameni spomenik hrvatskom banu i poeti Nikoli Zrinskom Čakovečkom, koji se sastoji od postolja s dubokim reljefom lika Zrinskog te zaobljenog stuba na čijem je vrhu orao raširenih krila što stoji na maču (kao simbolu Nikolinog viteštva i herojstva) i liri (kao simbolu banovog pjesništva).

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]