Petar Anđelović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Petar Anđelović
Rođenje (1937-12-09) 9. decembar 1937.
Brčko, Kraljevina Jugoslavija
Smrt 14. januar 2009(2009-01-14) (71 god.)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Zanimanje provincijal Bosne Srebrene

Fra Petar Anđelović (Brčko, 9. decembra 1937. - Sarajevo, 14. januara 2009.) bio je ugledni bosanskohercegovački franjevac, publicist sa pseudonimom Moskov,[1] provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Boću kod Brčkog 1937, krsnog imena Marko.[1] Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu (1945-49.), gimnaziju u Visokom (1949-55, 1956-58.), novicijat u Kraljevoj Sutjesci, filozofsko-teološki studij u Sarajevu (1960-64.) i Fuldi (1964-66.) te studij publicistike u Münsteru (1972-75.). Za svećenika je zaređen 1964. Bio je kapelan u Essenu (1966-72.). U Bosnu i Hercegovinu se vratio krajem 1975. te službovao kao tajnik Provincije Bosne Srebrene (1976-82.), župnik u Zenici (1982-85.) i gvardijan u Samostanu Sv. Ante u Sarajevu (1985-91, 2000-03.). Biran je za definitora Provincije (1973-76.) i provincijala (1991-2000.). Od 2003. do smrti vršio je službu provincijskog asistenta Franjevačkog svjetovnog reda. Bio je član Glavnog odbora Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH. Preminuo je 14. januara 2009. u samostanu Svetog Ante na Bistriku.

Rad i priznanja[uredi | uredi izvor]

Kao gimnazijalac i student isticao se nastupima literarnog sadržaja na sjednicama Serafske imakulate i zbora Jukić. Studij publicistike usmjerio ga je da se bavi pitanjima i problemima korištenja suvremenih sredstava komuniciranja u naviještanju evanđelja. U vrijeme boravka u Njemačkoj surađivao je u essenskom listu Ruhrwort i još nekim drugim periodičkim publikacijama, a od tuzemnih u Dobrom Pastiru (1966.), Bosni Srebrenoj (1969, 1971, 1973, 1976, 1981, 1984, 1987.), Jukiću (1972, 1980.), reviji Nova et vetera (1980, 1982, 1986.), Kani i Svjetlu riječi od 1983. Bio je urednik provincijskog glasila Bosna Srebrena (1976-82.).

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • 1995. - Mi ostajemo, Zagreb;
  • 2000. - Vjerni Bogu vjerni Bosni, Sarajevo;
  • 2003. - Bosanski franjevci na pragu trećega tisućljeća, Sarajevo;
  • 2004. - Stvarnost(i) okom vjernika, Sarajevo;
  • 2006. - Franjevačka karizma u 26 slika, Sarajevo;
  • 2007. - Fratar i njegova Bosna, Sarajevo;
  • 2009. - Sabrana djela, ISBN 978-9958-33-019-3;

Priznanja[uredi | uredi izvor]

Vrednovanje[uredi | uredi izvor]

Fra Petar Anđelović je kao fratar, a osobito kao provincijal bio vjeran tradiciji bosanskih franjevaca voleći svoju zemlju, nastojeći njegovati dijalog sa svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine. Odigrao je ulogu i u društveno-političkom životu svoje domovine, osobito za vrijeme rata. Politiku je smatrao područjem one ljudske djelatnosti koja ima najveći utjecaj na male ljude. I kada je bio proglašavan "političarom" i osporavan, politiku je nastojao voditi iz vjerničkog, kršćanskog, franjevačkog kuta. I iz toga je proizlazila njegova mudrost komuniciranja.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c web-stranica Franjevačke provincije Bosne Srebrene[mrtav link]
  2. ^ "Menschenrechtspreis 1997 {{Simboli jezika|de|njemački}}". Arhivirano s originala, 5 Mart 2016. Pristupljeno 28 Juli 2013.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)
  3. ^ "Dobitnici Šestoaprilske nagrada grada Sarajeva". Arhivirano s originala, 27 Decembar 2013. Pristupljeno 28 Juli 2013.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)

Vanjski likovi[uredi | uredi izvor]