Petar Grašo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Petar Grašo
Rođenje (1976-03-19) 19. mart 1976 (47 godina)
ZanimanjePjevač, kompozitor

Petar Grašo (rođen 19. marta 1976) hrvatski je pjevač i kompozitor zabavne pop muzike.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Petar Grašo je sin bivšeg košarkaša KK Splita Zorana Graše. Muzikom se bavi od djetinjstva, a sa 16 godina napisao je pjesmu "Boginja", s kojom je Oliver Dragojević nastupio na hrvatskom izboru za Pjesmu Evrovizije Dora 1995. godine i osvojio 2. mjesto. Uz "Boginju", na Oliverovom albumu Vrime iz 1995. našla se još jedna Grašina pjesma, "Vrime Božje", što ga etablira kao jednog od najtalentiranijih mladih autora. Za Doris Dragović mladi muzičar je napisao pjesmu "Da si tu", a istovremeno počinje samostalnu karijeru. Sa pjesmom "Trebam nekoga" kao debitant nadmoćno pobjeđuje na Zadarfestu 1996. godine. Na istom festivalu Oliver sa njegovom pjesmom "Gore si ti" osvaja prvu nagradu stručnog žirija, čime raste Grašina popularnost. Pjesma "Trebam nekoga" s kojom je preko 12 sedmica bio na prvom mjestu nacionalne top liste ujedno je i početak perioda u kojem će se Grašo potvrditi kao jedan od najuspješnijih pop autora i pjevača mlađe generacije.

Novostečenu popularnost nastavlja hitom "Idi" s Dore 1997. gdje osvaja drugo mjesto. Započinje saradnju s Tončijem i Vjekoslavom Huljićem te sa njihovom pjesmom "Ne boli me" pobjeđuje iste godine na Melodijama hrvatskog Jadrana. Na tom festivalu je uspješno nastupio još nekoliko puta te 2000. godine odnosi još jednu pobjedu s autorskom pjesmom "Sve nas manje ima tu". Njegov album prvijenac naziva Mjesec iznad oblaka koji je izdat krajem 1997. godine prodan je u rekordnih 110.000 primjeraka što ga do danas čini najprodavanijim muškim izvođačem u hrvatskoj historiji.

Grašina pjesma "Ljubav sve pozlati" pojavila se 1997. u dugometražnom crtanom filmu Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Na Dori 1998. pobjeđuje Danijela Martinović sa Grašinom pjesmom "Neka mi ne svane". Na Eurosongu 1998. pjesma je zauzela visoko 5. mjesto, a na izboru najbolje pjesme Eurovizije svih vremena koji je održan povodom 50. godišnjice Eurosonga pjesma "Neka mi ne svane" osvaja visoko 7. mjesto. Potkraj 1999. godine izlazi Grašin drugi album Utorak na kojem sa hit singlovima "Utorak" , "Ko nam brani", "Ljubav jedne žene" te "Nevista" ponovno osvaja top ljestvice te postiže platinasti tiraž u Hrvatskoj. Istim albumom postiže veliki uspjeh u susjednim državama, naročito Sloveniji gdje album Utorak dostiže osmerostruku zlatni tiraž (preko 40.000 prodatih primjeraka) što je u Sloveniji do danas najveći tiraž jednog hrvatskog muškog izvođača.

Grašin treći album Šporke riči izlazi 2003. godine također dostiže zlatne tiraže, kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji i Srbiji. Od pjesama na albumu posebno se ističu pjesme "Jedina" , "Sad te se samo rijetko sjetim" (duet s Arsenom Dedićem) te "Vera od suvog zlata" s kojom iste godine osvaja Grand Prix na Splitskom festivalu.

Godine 2011. gostuje kao pjevač uz producenta Gorana Bregovića i kompozitora Tonćija Huljića u World Music projektu naziva Tonči Huljić & Madre Badessa band, s kojim je snimio album Ka hashish.

Petar Grašo izuzetno veliku popularnost također uživa u zemljama bivše Jugoslavije, posebno u Sloveniji i Srbiji i Makedoniji. Osim muzikom, bavi se i ugostiteljstvom.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]