Pete Seeger

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pete Seeger
Pete Seeger2 - 6-16-07 Photo by Anthony Pepitone.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi Američka folk muzika
Zanimanje Muzičar, tekstopisac, aktivist
Instrumenti Pjevač, Gitara,
Karijera 1948 - 2013

Pete Seeger (fon. Pit Siger) (rođen 3. maja 1919. – umro 27. januara 2014.) je bio pjevač američke folk muzike i aktivist. Bio je autor hitova kao što su: Where Have All The Flowers Gone, Turn, Turn, Turn, If I Had a Hammer i Kisses Sweeter Than Wine. Bio je posvećen borbi za zaštitu životne sredine, protivnik kapitalizma i poznat kao mirni demonstrant i ponosni socijalistički i ljevičarski aktivista tokom svog života. Seeger je bio ključna figura u protestnom pokretu tokom 1950-ih i 60-ih i protestovao je protiv ratova od Vijetnama do Iraka; čak i u njegovim 90-im mogao se vidjeti kako maršira s demonstrantima pokreta Occupy Wall Street. Tokom McCarthyjeve ere 1950-ih bio je proganjan kao simpatizer komunizma.

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Seeger je rođen u New Yorku 1919. Dolazi iz umjetničke porodice - njegova majka, Constance, je bila violinistica a njegov otac, Charles, muzikolog, koji je radio kao savjetnik u Upravi za preseljenje koja je davala pomoć umjetnicima u doba Depresije.

Muzička karijera[uredi | uredi izvor]

Pete Seeger slika iz 1955. godine

Tokom 1940-ih Seeger napušta studije na Harvardu i odlazi na turneju s Woodyjem Guthriejem, i zatim formiraju grupu The Weavers 1948. Njegov rad je ostao uticajan sve do njegove smrti – za njegov 90. rođendan na koncertu posvećenom njemu u čast nastupili su Bruce Springsteen, Eddie Vedder iz grupe Pearl Jam,i zvijezda country muzike Emmylou Harris. U januaru 2009 je nastupio na gala koncertu u Washingtonu dva dana prije nego što je Barack Obama inauguriran. 22. februara iste godine primio je nagradu koja odaje počast onima koji utjelovljuju duh svog legendarnog folk savremenika Woodyja Guthrieja tokom koncerta u Peter Norton Symphony Space u New Yorku. Seeger je nastupio na Farm Aid-u 2013, godišnjem dobrotvornom koncertu u korist američkih porodica poljoprivrednika, zajedno sa Williejem Nelsonom i Neilom Youngom. Preminuo je 27. januara u bolnici New York Presbyterian Hospital. Prema riječima njegovog unuka sve do svoje smrti bio je aktivan i robustan. "Samo prije 10 dana on je cijepao drva,"

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • "Budite oprezni oko velikog vođe", rekao je dva dana nakon što je 2011 marširao sa pokretom Occupy Manhattan. "Nadam se da postoji mnogo, mnogo malih lidera."
  • Svaki klinac koji ikada sjedne oko logorske vatre i zapjeva stare pjesme duguje to na neki način Peteu Seegeru

Arlo Guthrie.

  • 1955. godine tokom McCarthyjeve ere, bio je pozvan da da iskaze o svojim političkim sklonostima i kontaktima pred Odborom Kongresa za neameričke aktivnosti. Seeger je odbio da svjedoči. On je negirao da su ga njegovi stavovi doveli do toga da postane nelojalan svojoj zemlji. Na pitanja da li je pevao za komuniste, on je odgovorio: "Ja veoma volim svoju zemlju, i ja odbijam ovu implikaciju da su neka od mjesta gdje sam pjevao, neki od ljudi koje sam znao, neko od mojih mišljenja, bilo da su vjerska ili filozofska, ili sam možda bio vegetarijanac, da me sve to čini manje Amerikancem." To je dovelo da se 1957. podigne optužnica protiv njega za nepoštovanje Kongresa, kazna zatvora koja je kasnije bila poništena, i zabranu putovanja. Zato što je bio na crnoj listi, Seeger nije bio u mogućnosti da svira javno, bio je isključen sa koledža i za mnogo godina se nije pojavljivao na televiziji. Uprkos svemu on je ipak nastavio sa pisanjem i pjevanjem. [1]

Reference[uredi | uredi izvor]