Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lejeune Dirichlet
Rođenje13. februar 1805.
Düren, Francusko carstvo
Smrt5. maj 1859. (54. godina)
Göttingen, Hanover
Prebivalište Njemačka
Narodnost Nijemac
PoljeMatematičar
InstitucijaUniverzitet u Berlinu
Univerzitet u Breslauu
Univerzitet u Göttingenu
Alma materUniverzitet u Bonnu
Poznat(a) poDirichletova funkcija
Dirichletova eta funkcija

Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet /ləˈʒœn diʀiˈkle/ (Düren, 13. februar 1805. - Göttingen, 5. maj 1859. godine) je bio njemački matematičar čija je zasluga savremena "formalna" definicija funkcije.

Njegova porodica potiče iz grada Richelettea u Belgiji, po kojem je dobio prezime "Lejeune Dirichlet" (fr. le jeune de Richelette "mladić iz Richelettea"); tamo je živio njegov djed.

Dirichlet je rođen u Dürenu, mjestu između Aachena i Kölna, koji je tada bio pod francuskom upravom, gdje mu je otac vodio poštu.

Školovao se u Njemačkoj, pa u Francuskoj. Prvi rad je objavio o Fermatovom posljednjem teoremu, gdje je ponudio djelomični dokaz za slučaj n = 5, kojeg je dovršio Adrien-Marie Legendre. Kasnije je Dirichlet dokazao teorem za slučaj n = 14.

1831. godine oženio se Rebeccom Henriette Mendelssohn Bartholdy, iz istaknute židovske porodice, koja je prešla na kršćanstvo, koja je bila unuka filozofa Mosesa Mendelssohna, kćerka Abrahama Mendelssohna Bartholdya i sestra kompozitora Felixa Mendelssohna Bartholdya i Fanny Mendelssohn.

Među njegovim studentima su bili Ferdinand Eisenstein, Leopold Kronecker i Rudolf Lipschitz. Nakon njegove smrti, Dirichletova predavanja je skupio, priredio i objavio njegov prijatelj Richard Dedekind pod naslovom Vorlesungen über Zahlentheorie (Predavanja o teoriji brojeva).

Također polgedajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]