Peterov princip

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Peterov (Piterov) princip označava uvjerenje da će u organizaciji u kojoj napredovanje zavisi od postignuća, uspjeha i zasluge, pripadnici te organizacije na kraju biti unaprijeđeni preko svog nivoa sposobnosti. Princip se obično iskazuje: zaposlenici teže da se uzdignu do svog nivoa nesposobnosti. Formalnije rečeno to se može iskazati zaposlenici teže za unapređenjima sve dok više nisu u stanju kompetentno obavljati posao. Princip su formulisali dr. Laurence J. Peter i Raymond Hull u svojoj knjizi iz 1969. The Peter Principle, humorističnom[1] traktatu koji je također predstavio "korisnu nauku hijerarhiologije".

Peterov korolarij tvrdi da se "svaki položaj vremenom teži ispuniti zaposlenim koji je nesposoban izvršavati svoje dužnosti"[2] tako da "rad obavljaju zaposlenici koji još nisu dostigli svoj nivo nesposobnosti". S tim u vezi se spominje koncept "upravljanja naviše" prema kome podređeni nalaze načina da suptilno "upravljaju" (nesposobnim) nadređenima kako bi ograničili štetu koju oni čine.

Satiričar D. Dolson je u svojoj knjizi Rule Zero[3] iz 2007. ustvrdio da ovaj princip zapravo nije primjenjiv jer pretpostavlja da se na višim nivoima organizacije zahtijevaju veće sposobnosti, čemu on suprotstavlja svoj "Dolsonov princip" - "što je viši nivo menadžmenta, posao je lakši".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.amazon.com/Peter-Principle-Things-Always-Wrong/dp/B000OEG5T2
  2. ^ Peter and Hull (1969), p. 8
  3. ^ Dolson, D. Dolson (2007). Rule Zero: How things Really Work. Published online on Lulu