Peti krajiški partizanski odred

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slavko Rodić, narodni heroj, komandant Petog krajiškog partizanskog odreda

Peti krajiški partizanski odred je jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata. Osnovan je 23. februara 1942. god.

Nakon savjetovanja u Stolicama, održanog 26. septembra 1941. godine nedaleko Krupnja u Srbiji, odlučeno je da se stvaraju veće slobodne teritorije i osnivaju vojne jedinica jedinstvene po ustrojstvu na čitavoj teritoriji Jugoslavije. Nazvane su - narodnooslobodilački partizanski odredi (NOPO), i u svom sastavu imale su bataljone i čete (80-120 boraca), kao osnovne vojne jedinice.

Formiranje štaba[uredi | uredi izvor]

Prilikom povratka sa savjetovanja iz Skender Vakufa, 23. februara 1942, veći broj delegata susreo se u Bočcu sa Lepom Perović, članom Povjerenstva PK KPJ za Bosansku krajinu, a sutradan i s Kostom Nađom, novoimenovanim komandantom Operativnog štaba za Bosansku Krajina. U Bočcu je tada donijeta odluka da se izdvajanjem jedinica iz Prvog krajiškog partizanskog odreda sa područja petrovačkog i drvarskog sreza i osnivanjem novih bataljona na grahovskom i glamočkom srezu formira poseban - Peti krajiški partizanski odred.[1]

U štab odreda su određeni:

Jedinice[uredi | uredi izvor]

Na dan formiranja odred se sastojao od dva bataljona:[2]

  • Prvi bataljon - Petrovački, komandant Milan Zorić, a zamjenik komandanta Vlado Bajić.
  • Drugi bataljon - Drvarsko-grahovski, sa pet četa.

Kasnije su u sastav odreda ušli i

  • Bataljon "Gavrilo Princip" osnovan 27. marta 1942. i
  • Bataljon "Starac Vujadin"

Od jedinica Petog krajiškog partizanskog odreda formirana je Treća krajiška proleterska udarna brigada.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Jovo Pavić Vojno-politička situacija u petrovačkom kraju 1941. i početkom 1942. godine". Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -PETROVAC U NOB, knjiga 7. Pristupljeno 9. 2. 2022.
  2. ^ "Branko J. Bokan, 1988 -PRVI KRAJIŠKI NOP ODRED". Pristupljeno 9. 2. 2016.