Phoenix

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Phoenix

Phoenix (fonetski: Feniks) je glavni grad američke savezne države Arizone. Prema procjeni iz 2010. godine, grad je imao 1.445.632 stanovnika, [1] što ga čini šestim po veličini gradom u SAD-u. Nalazi se na rijeci Salt River.

Zbog blage i suhe klime turistički je i lječilišni centar. Značajne grane privrede su industrija konzervi i građevinskog materijala, ljevaonice bakra, pilane, grafička industrija, turizam i drugo. Phoenix je i važno željezničko čvorište u kojem se sastaju dvije transkontinentalne pruge.

Grad je dio Phoenix metropolitan oblasti (poznate i kao Dolina sunca) koja je 12. metropolitan oblast po broju stanovnika u SAD, sa oko 4,2 miliona ljudi (procjene iz 2010. godine). Uz to Phoenix je sjedište Maricopa oblasti (Maricopa County), kao i jedan od najvećih sjevernoameričkih gradova po površini koju zauzima.

Phoenix je proglašen gradom 1881, dvadeset godina nakon osnivanja (1861.). Poznat je po razvijenoj političkoj sceni i dom je brojnim uticajnim političarima poput: Barry Goldwatera, William Rehnquista, John McCaina, Carl Haydena, i Sandre Day O'Connor. Stanovnici grada se nazivaju Feničanima (Phoenicians).

Smješten sjeveroistočno od Pustinje Sonoran, Phoenix ima suptropsku pustinjsku klimu. Ljeti je prosječna visina temperature oko 38 °C a povremeno dostiže i preko 49 °C.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]