Idi na sadržaj

Piće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sok od narandže

Piće i napitak su tečnosti specifični za ljudsko konzumiranje. Pored ispunjavanja osnovne životne potrebe, pića su dio kulturnih modela ponašanja u ljudskim društvima.

Uobičajeno, a i u zakonodavstvu, često se razlikuju alkoholna i bezalkoholna pića. Postoje i podjele po nekim drugim kriterijima, kao što su hladna i topla, gazirana i negazirana, gusta i bistra, jaka i blaga itd.

Voda[uredi | uredi izvor]

Voda je najčešće i najobimnije konzumirana tečnost na svijetu. Međutim, samo 3% sve vode na Zemlji je pitko.[1]

Alkoholna pića[uredi | uredi izvor]

Alkoholna pića
Kokteli su posebna kategorija alkoholnih pića različite jačine. Obično im se dodaju i komadi voća, sokovi od voća i povrća i/ili začini

Alkoholno piće je ono koje sadrži etanol, obično poznat kao alkohol (mada hemijska definicija "alkohola" uključuje mnoga druge spojeve). Konzumacija piva je dio ljudske kulture već 8.000 godina, a vino preko 7.000 godina.[2] U Grčkoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Španiji i mnogim drugim evropskim zemljama, ispijanje piva (i drugih alkoholnih pića) ima najdužu prošlost u kulturi konzumacije u pabovima, barovima i drugačije imenovanim javnim objektima.[3]

Bezalkoholna pića[uredi | uredi izvor]

Bezalkoholno piće je piće koje sadrži malo ili nimalo alkohola. Ova kategorija uključuje bezalkoholno pivo, bezalkoholno vino i jabukovače, ako imaju postotak alkohola manji od 0,5%.

Gazirana pića[uredi | uredi izvor]

Od gaziranih pića, prvo je proizvedena gazirana limunada iz 1956. godine, oglašivač Dick Schiferli. Nazivaju ga i limunadom. U širem smislu, negazirana limunada, sportska i energetska pića također se smatraju bezalkoholnim pićima, prema evropskim zakonima o robnim proizvodima i njihovom prometu.

Voćni sokovi[uredi | uredi izvor]

Voćni sok je skupni naziv za sok od voća. Voćni sok često se odnosi na voćni sok koji se sastoji od nekoliko vrsta voća. Sok od narandže i kokosova voda ostaju daleko najkonzumiraniji sokovi.

Topla pića[uredi | uredi izvor]

Šoljica kahve

Topli napitak je piće koje se obično servira toplo. To se može učiniti dodavanjem zagrijane tečnosti, poput vode ili mlijeka, ili direktnim zagrevanjem samog pića. Neki primjeri toplih napitaka su:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The World's Water". United States Geological Survey. Arhivirano s originala, 29. 6. 2012. Pristupljeno 30. 7. 2017.
  2. ^ Arnold, John P, Oorsprong en Geschiedenis van het bier en het brouwen: Van de prehistorie tot het begin van Brewing Science and Technology, BeerBooks.com, 2005
  3. ^ Hamill, Pete, A Drinken Life: A Memoir, 1994, Little, Brown and Company, New York, ISBN 9780316341028

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]