Piauí

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Piauí
Savezna država Brazila
Zastava
Simbol
Država  Brazil
Graniči sa Maranhão
Ceará
Pernambuco
Bahia
Tocantins
Glavni grad Teresina
Površina 251,529,186 km2
Stanovništvo 3,160,748[1] (procjena - 2012.)
Gustoća 13 /km2 
Vlada
 - Guverner Wilson Martins
Vremenska zona UTC-3
 - ljeto UTC-3
Poštanski broj 64000-000 to 64990-000
Kod BR-PI
Veb-sajt: www.piaui.pi.gov.br/

Piauí je jedna od 26 saveznih država Brazila, locirana u brazilskoj Sjevernoistočnoj regiji.

Prostire se na površini od 251.529,186 km2 km2 i 11. je po veličini država u Brazilu. Prema procjeni iz 2012. godine, u Ceari je živjelo 3.160.748 stanovnika, što je čini 18. saveznom državom po broju stanovnika. Gustoća naseljenosti iznosi 13 stanovnika/km2. Država Piauí dužinom od 66 km izlazi na obalu Atlantskog okeana i jedina je država sjeveroistočne regije čiji se glavni grad nalazi u unutrašnjosti. Razlog za to leži u činjenici da je ovo područje, za razliku od ostatka države, prvo kolonizirano iz unutrašnjosti da bi se vremenom naselja širila prema obali.

Na jugoistoku države nalazi se Nacionalni park Serra da Capivara, koji je uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a. Nacionalni park sadrži oko 400 arheoloških nalazišta i predstavlja najveću koncentraciju crteža na kamenu. Krajolik parka obiluje kanjonima i katangama.

Glavni i najveći grad države jest Teresina.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Država Piauí graniči sa sljedećim saveznim državama: Maranhão na zapadu, Ceará, Pernambuco i Bahia na istoku i Tocantins na jugu. Na sjeveru izlazi na obalu Atlantskog okeana.

Rijeka Parnaíba cijelom dužinom formira granicu sa državom Maranhão. Država gotovo u potpunosti leži u slivu rijeke Parnaíba i njenih pritoka. Dio države uz atlantsku obalu i duž donjeg toka Parnaíbe je nizak i močvaran. Južni dio države postepeno prelazi u visoravan. Ovaj plato je ispresjecan brojnim pritokama Parnaíba od kojih su glavne: Poti, Longa, Canindé i Piauí.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]