Idi na sadržaj

Pietà (Michelangelo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pietà
AutorMichelangelo
Godina1498–1499.
Tipmramor
Dimenzije174 cm × 195 cm
LokacijaBazilika svetog Petra, Rim

Pietà je remek djelo renesansne skulpture italijanskog umjetnika Michelangela.[1] Pietà je i prvo potpisano Michelangelovo djelo.

Skulptura se nalazi u Bazilici svetog Petra u Rimu. To je prvi u nizu radova na istu temu koju je obrađivao ovaj umjetnik i jedino umjetničko djelo koje je Michelangelo svojeručno potpisao. Izradu skulpture naručio je francuski kardinal Jean de Billheres 1497. za svoju grobnicu ali je u 18. vijeku premještena u Baziliku sv. Petra. Ovo poznato umjetničko djelo prikazuje Isusovo tijelo na krilu njegove majke Marije poslije raspeća. Tema je sjevernog porijekla. Mikelanđelova interpretacija Pietà je bez presedana u italijanskoj skulpturi. To je važno umjetničko djelo jer uravnotežuje renesansne ideale klasične ljepote sa naturalizmom.

Trodimenzionalni model.

Michelangelo odstupa od tradicionalnog načina prikazivanja oplakivanja tijela mrtvog Isusa. Skulptura formira piramidalnu kompoziciju. U krilu bogorodice leži beživotno tijelo, njena glava je blago nageta prema njemu. Skulptura se progresivno širi niz draperje Marijine haljine, do baze, stijene Golgote. Brojke su prilično neproporcionalne, zbog teškoće prikazivanja odraslog muškarca koji se cijelom dužinom drži u ženskom krilu. Veći deo Marijinog tijela je sakriven svojom monumentalnom draperijom, a odnos figura izgleda sasvim prirodno.

Skulptura predstavlja savršeni sklad i harmoniju isprepletenih formi. Michelangelova bogorodica je bezvremena, njeno lice je mlado, a tijelo ogrnuto bogatom draperijom. Umjetnikovo izvanredno poznavanje anatomije ogleda se u oblikovanju nage figure koje impresionira svojim realizmom i sugestijom mrtvog tijela. Mikelanđelova interpretacija Pietà bila je daleko drugačija od onih koje su ranije stvarali drugi umjetnici, jer je oblikovao mladu i lijepu Mariju, a ne stariju ženu od oko 50 godina starosne dobi.[2] Hristovo lice ne otkriva znake stradanja Isusa. Mikelanđelo nije želio da njegova verzija Pietá predstavlja smrt, već da pokaže "religioznu viziju napuštenosti i spokojno lice Sina",[3] tako da predstavlja zajedništvo između čovjeka i Boga svetošću kroz Hrista.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Pietà | iconography". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 27. 2. 2019.
  2. ^ "Chapel of the Pieta". Arhivirano s originala, 13. 7. 2010. Pristupljeno 28. 10. 2009.
  3. ^ "Pietà by Michelangelo St. Peter in Vatican Rome". Romaviva.com. Arhivirano s originala, 18. 5. 2014. Pristupljeno 18. 5. 2014.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]