Pietà (Michelangelo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pietà
Michelangelo's Pietà, St Peter's Basilica (1498–99).jpg
Autor Michelangelo
Godina 1498–1499
Tip mramor
Dimenzije 174 cm × 195 cm
Lokacija Bazilika svetog Petra, Rim

Pietà je remek djelo renesanse skulpture italijanskog umjetnika Michelangela. Pietà je i prvo potpisano Michelangelovo djelo.

Skulptura se nalazi u Bazilici svetog Petra u Rimu. Izradu skulpture naručio je francuski kardinal Jean de Billheres 1497. za svoju grobnicu ali je u 18. vijeku premještena u Baziliku sv. Petra.

Michelangelo odstupa od tradicionalnog načina prikazivanja oplakivanja tijela mrtvog Isusa. Skulptura formira piramidalnu kompoziciju. U krilu bogorodice leži beživotno tijelo, njena glava je blago nageta prema njemu. Skulptura predstavlja savršeni sklad i harmoniju isprepletenih formi. Michelangelova bogorodica je bezvremena, njeno lice je mlado, a tijelo ogrnuto bogatom draperijom. Umjetnikovo izvanredno poznavanje anatomije ogleda se u oblikovanju nage figure koje impresionira svojim realizmom i sugestijom mrtvog tijela.