Piet Mondrian

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan, od 1912. Mondrian (Amersfoort, 7. mart 1872. - New York, 1. februar1944.), holandski slikar i teoretičar. Uveliko je pridonio umjetničkoj grupi De Stijl koju je osnovao Theo van Doesburg. Razvio je novi oblik apstraktne umjetnosti nazvan neoplasticizam.

Studirao je od 1892. na akademiji u Amsterdamu. Obuzet religioznim problemima, proučava teozofske spise i postaje član sekte. Iz ovoga razdoblja potiču platna prožeta mistikom, sa motivima osamljenih kuća u dubokim tonalitetima i neobičnim osvjetljenjima. Početak rata 1914. zatekao ga je u Amsterdamu. Oko 1915. napušta motiv kao ishodište; plohu komponuje slobodno, u preglednom i smirenom ritmu obojenih kvadratnih površina, obrubljenih rasterom crnih linija (likovna umjetnost). Koloristička skala je reducirana na tri osnovne boje: žutu, modru i crvenu. Godine 1917. jedan je od osnivača pokreta „De Stijl“ i formulira principe neoplasticizma.

U posljednjim godinama motivi njegovih slika reducirani su na minimum; konačno su njegova platna sadržavala samo nekoliko obojenih ploha na bijeloj podlozi. U platnima nastalim u Americi nestaje karakteristična crna linija, čime je ublažen opći dojam i postignut življi i vedriji ritam plohe.