Idi na sadržaj

Pijemont

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lokacija regije na karti Italije

Pijemont (italijanski: Piemonte) jedna je od 20 regija Italije, smještena na sjeverozapadu zemlje. Zauzima površinu od oko 25.400 km2, a u njoj živi oko 4.3 miliona stanovnika. Glavni grad regije je Torino.

Regija je s tri strane okružena Alpama. Na zapadu graniči s Francuskom, na sjeveru sa Švicarskom, te drugim italijanskim regijama (Lombardija, Ligurija, Emilia-Romagna i Valle d'Aosta). Uz glavni grad Torino, ostali važniji gradovi su Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Vercelli, Verbania, Moncalieri i Rivoli, po kojima su nazvane i pripadajuće provincije pijemontske regije.

Na planini Monte Viso (Monviso) izvire rijeka Po, a od ostalih važnijih planina vrijedi spomenuti i planinu Monte Rosa. Inače, sama riječ "piemonte" znači "podnožje brda" i u geografiji je postala sinonim za (nizinska) područja u podnožju visokih planina.

Nizinski dio regije je plodno poljoprivredno područje, gdje uspijevaju pšenica, riža, kukuruz i grožđe. Pijemont je jedna od najpoznatijih vinorodnih regija u Italiji. Od ukupno 700 km2 pod vinogradima, na više od polovine proizvodi se vino s oznakom kontroliranog porijekla. Pijemontska vina krasi nadaleko poznat okus sa dubinom, a među najznačajnija spadaju Barbera, Barolo i Barbaresco, kao i nešto pristupačniji Dolcetto.

U regiji se nalaze i jaki industrijski centri, posebno u okolini Torina, koji je sjedište fabrike automobila Fiat.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Pijemont koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.