Pile (Dubrovnik)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Pile, Dubrovnik)
Pile

Pile su gradski kotar i važno prometno čvorište grada Dubrovnika.

Općenito[uredi | uredi izvor]

Pile su sa svojim položajem na zapadnom ulazu u stari Dubrovnik, centar i najprometniji dio grada. Sastoje se od mnoštva restorana, kafića, prodavnica i poslovnih objekata.

Geografski položaj[uredi | uredi izvor]

Pile se rasprostiru od zapadnih Vrata i zidina od starog grada pa sve do parka Gradac prema zapadu, Jadrana prema jugu i sjevernih padina brda Srđ na sjeveru. Obuhvaćaju predjele Brsalje, utvrdu Lovrijenac, plažu Kolorina i park Gradac.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tvrđava Lovrijenac

Historija Pila se vezuje uz historiju Dubrovnika. Za vrijeme Dubrovačke Republike Pile su imale važan geostrateški položaj pa je shodno tome na hridi podno Pila izgrađena drevna utvrda Lovrijenac, jedina utvrda koja je bila izdvojena iz zidina koje su opasavale tadašnji Dubrovnik.

U sastavu Pila je i najstarija dubrovačka plaža Kolorina te perivoj Gradac.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Hotel Imperijal-Hilton 2015. godine

Pile su najmanji gradski kotar i broje nekoliko hiljada stanovnika, uglavnom Hrvata.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Na Pilama se nalaze poslovnice svih važnijih turističkih i drugih kompanija kao na primjer Atlas ili Croatia Airlines. Na Pilama je i najveće saobraćajno čvorište sa okretištem i parkingom za prihvat autobusa sa turistima koji dolaze u obilazak Starog grada. Zbog čestih zastoja u saobraćaju na ovom uskom grlu, na području Pila je u toku uređenje Platoa Pile koji će znatno olakšati promet.

Iznad predjela Brsalje nalazi se najstariji i najljepši dubrovački hotel, grandiozni Imperijal-Hilton koji je za vrijeme Domovinskog rata, nakon nekoliko izravnih pogotaka granata koje su ispalile jedinice JNA u potpunosti izgorio, ali je obnovljen i nedavno ponovno otvoren.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]