Pilot (Teorija velikog praska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Pilot"
Teorija velikog praska
Br. epizode1. sezona
1. epizoda
RežiserJames Burrows
Scenarist(i)Chuck Lorre
Bill Prady
Premijera24. 9. 2007.
Gostujuće uloge
Hronologija epizoda
← Prethodna
Sljedeća →
"The Big Bran Hypothesis"
Spisak epizoda Teorije velikog praska

"Pilot" je prva epizoda američkog sitkoma Teorija velikog praska. Premijerno je prikazana 24. septembra 2007. na CBS-u. Scenarij su napisali Chuck Lorre i Bill Prady, a režiju potpisuje James Burrows, koji je režirao epizode brojnih serija (Prijatelji, Will i Grace, Frasier, Treći kamenčić od Sunca, Dharma i Greg itd.). Međutim, nakon "Pilota" nije ostao angažiran na seriji; režisersku palicu preuzeo je i do kraja zadržao Mark Cendrowski.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Leonard Hofstadter i Sheldon Cooper dva su mlada inteligentna fizičara koja zajedno imaju kvocijent inteligencije 360 i tvrde da imaju "blistave umove" koji razumiju kako svemir funkcionira. Međutim, nespretni su i neobični u međuljudskim odnosima, naročito kad je riječ o ženama. Nakon neuspješne posjete banci sperme za osobe s visokim kvocijentom inteligencije vraćaju se u stan i susreću Penny, djevojku koja se želi okušati u glumi, a koja se useljava u susjedni stan. Leonard odmah postane očaran njome, s nadom u romantičnu vezu, što Sheldon ocjenjuje gotovo nimalo vjerovatnim.

Sheldon je prilično zadovoljan time da večeri provodi igrajući Boggle (igru s riječima) na klingonskom jeziku sa svojim također društveno disfunkcionalnim prijateljima Howardom Wolowitzem, koji želi postati osvajač ženskih srca, i Rajeshom Koothrappalijem, koji pati od selektivnog mutizma, naročito kad je prisutna Penny. Međutim, Leonard u Penny vidi cio novi univerzum mogućnosti. Toliko je očaran njome da, nakon što joj je dozvolio da se istušira u njegovom i Sheldonovom stanu jer je u njenom tuš pokvaren, pristaje pokušati vratiti njen televizor od njenog bivšeg momka Kurta, koji je dosta viši od Leonarda. Međutim, Kurt skine pantalone i Leonardu i Sheldonu, koji je pošao kao "pomoć", i oni ne uspijevaju vratiti televizor. Osjećajući se loše zbog njih, Penny im ponudi da ih počasti večerom. Sheldon shvata da će Leonard nastaviti s pokušajima da osvoji Penny kad ovaj rekne "Naša djeca bit će i pametna i lijepa", na što Sheldon doda: "Da ne kažem: imaginarna."

Neprikazana pilot-epizoda[uredi | uredi izvor]

Prije ove pilot-epizode snimljena je još jedna, u kojoj nije bilo Penny, Howarda i Raja. U njoj su umjesto njih bili likovi Katie (Amanda Walsh) i Gilda (Iris Bahr). Katie je, poput Penny, osoba s "uličnom školom" i suprotnost "knjiškim moljcima" Leonardu i Sheldonu, međutim, zlobnija je od Penny. Tvrdila je da spavala s očuhom prije nego što joj se majka udala za njega. Osim toga, u originalnoj pilot-epizodi Sheldon je seksualniji i pohotniji. Zapravo, za njega se eksplicitno kaže da je spavao s Gildom, njegovom i Leonardovom prijateljicom, na okupljanju ljubitelja Zvjezdanih staza. CBS nije prihvatio tu pilot-epizodu, ali se čelnim ljudima serija dovoljno svidjela da zatraže od Lorrea i Pradyja da produciraju drugu.[1]

Prijem[uredi | uredi izvor]

Jim Chamberlin iz IGN-a pohvalio je epizodu, nazvavši je "sjajnim startom za jednu seriju" i rekavši da je scenarij "jedan od najboljih koji smo vidjeli u dužem periodu kad je riječ o standardnim sitkomima".[2] Matthew Gilbert iz The Boston Globea, međutim, dao je negativnu kritiku, rekavši da je serija "jedan od onih sitkoma sa snimljenim smijehom koji ima tačno jednu komičnu rutinu i koristi je do kraja".[3] Scott Tobias iz The A.V. Cluba također je bio vrlo negativan prema epizodi, rekavši: "Zaista loše televizijske serije imaju tendenciju da povlađuju zlobi: potvrđujući superiornost Joea i Jane Average [tj. prosječnog odraslog muškog i ženskog lika], izruguju se i upadljivo glupome... i hiperinteligentnome, koji se osuđuju zbog arogantnog, neoprostivog grijeha... ovaj... toga što mnogo znaju. Novi CBS-ov sitkom Teorija velikog praska širok je primjer za ovaj princip – zaista širok, poput bazena Amazona. Teško je vjerovati da neko uopće i snima ovakav 'prahistorijski' sitkom s tri kamere; tek usputno spominjanje riječi 'blog' sugerira da se radnja događa u našem vremenu."[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Brian Cronin (20. 11. 2013). "TV Legends Revealed: Big Bang Theory's Sheldon Originally Had a Sex Drive". Spinoff Online. Arhivirano s originala, 22. 11. 2013. Pristupljeno 22. 6. 2019.
  2. ^ "The Big Bang Theory: Pilot Review". IGN. 28. 9. 2007. Arhivirano s originala 21. 2. 2009. Pristupljeno 22. 6. 2019.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. ^ Matthew Gilbert (24. 9. 2007). "'Big Bang' collapses under weight of nerd jokes". The Boston Globe. Pristupljeno 22. 6. 2019.
  4. ^ Scott Tobias. "The Big Bang Theory: The Big Bang Theory". TV Club. Pristupljeno 22. 6. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]