Pir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pirova statua, Kopenhagen, Danska

Pir (319. p. n. e. - Argos , 272. p. n. e.), epirski kralj i pisac. Vladao je 306. p. n. e. - 301. p. n. e. i 297. p. n. e. - 272. p. n. e. Jedan od najčuvenijih vojskovođa antičkog doba Pir je poznat po brojnim vojnim pohodima u Italiji i Makedoniji ali i po frazi Pirova pobjeda. Naslijedio ga je sin Aleksandar II. Epirski.

Pir je postao kralj već u 12. godini. U toku borbi dijadosa isprva ratuje na strani Demetrija I. Poliorketa. Neko je vrijeme bio talac Ptolemeja I. Sotera, vladara Egipta, ali je zadobio njegovo povjerenje pa je 297. p. n. e. ponovo došao na prijestolje Epira. Stalne ratove Demetrija, Lizimaha i Ptolemeja Pir je iskoristio za proširenje granica vlastitog kraljevstva. 288. p. n. e. okrenuo se protiv Demetrija, oslobodio Atenu Demetrijeve opsade i zavladao velikim dijelom Makedonije. 284. p. n. e. morao se povući iz Makedonije zbog sukoba s Lizimahom.

281. p. n. e. grad Taranto na jugu Italije, koji je ratovao s Rimom, zatražio je pomoć od Pira. Rimljani su već zavladali srednjom Italijom i bili velika vojna sila. Pir je pristao, pod uslovom da mu se sva vojska u gradu stavi pod njegovu vlast. Pir je najprije sklopio savez sa Ptolomejem Keraunom a zatim krenuo u Italiju sa vojskom od 23000 pješaka, 3000 konjanika i 19 slonova. Slonove Rimljani nisu poznavali. Prvi sudar s Rimljanima bila je bitka kod Herakleje, 280. p. n. e. Pir je pobijedio zahvaljujući konjici i slonovima. Rimljani su, međutim odbili ponuđeni mir pa se pohod nastavio. Sljedeći sukob sa Rimljanima bila je bitka kod Auskula, 279. p. n. e. Pir je ponovno pobijedio ali uz puno veće gubitke, ali su Rimljani uporno odbijali Pirove mirovne prijedloge.

278. p. n. e. Pir je dobio dvije ponude. Prva je bila od Makedonaca, koji su tada ratovali s Keltima, da postane makedonski kralj. Druga ponuda je bila da pomogne Grcima na Siciliji u ratu sa Kartagom. Pir se odlučio za Siciliju. Sagradivši veliku ratnu flotu pobijedio je Kartažane na moru. 277. p. n. e. osvojio je snažnu kartažansku utvrdu Eryx. Nakon toga predali su mu se i ostali gradovi u Siciliji. Međutim, njegovo autokratsko vladanje izazvalo je pobunu kod sicilskih Grka pa se Pir vratio u Italiju. U bitki kod Beneventuma, 275. p. n. e. Pir je poražen od Rimljana. Bitka je, zapravo, taktički završila neodlučno jer su obje strane imale gubitke veće od 6000 mrtvih ali je Pir bio prisiljen napustiti Italiju. Rimljani su zauzeli Taranto 272. p. n. e.

Vrativši se u Makedoniju krenuo je sa vojskom 274. p. n. e. protiv Antigona II. Gonate, makedonskog kralja. Antigon II. se povukao u Solun a Pir je zasjeo na makedonsko prijestolje. 272. p. n. e. krenuo je sa vojskom na Spartu. Želeći osvojiti Peloponez, poginuo je kod Argosa u bitki protiv udruženih snaga Antigona II. i Sparte.