Piranski zaliv

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Pogled na Piran sa mora

Piranski zaliv je zaliv površine 19 kvadratnih kilometara na sjevernom dijelu Jadranskog mora. Dio je Tršćanskog zaliva. Sjeverno je rt Madona, a južno savudrijski rt.

Obala Piranskog zaliva dijelom pripada teritoriji Republike Slovenije, a dijelom teritoriji Republike Hrvatske. Na slovenskom dijelu nalaze se Piran, Portorož i Lucija, a na hrvatskom Crveni Vrh. Razgraničenje na području tog zaliva i okolnog mora predmet je spora između Slovenije i Hrvatske.

Zaliv se na hrvatskom zove i Savudrijska vala (Savudrijska uvala), na slovenskom Piranski zaliv, a na italijanskom Vallone di Pirano ili Baia di Pirano.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Piranski zaliv koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.