Pirati s Kariba: Na kraju svijeta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pirati s Kariba: Na kraju svijeta
Izvorni naslovPirates of the Caribbean: At World's End
RežiserGore Verbinski
Producent
  • Jerry Bruckheimer Izmijeni na Wikipodacima
Scenarist(i)
  • Ted Elliott
  • Terry Rossio Izmijeni na Wikipodacima
Uloge
MuzikaHans Zimmer
KinematografijaDariusz Wolski Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Stephen E. Rivkin
  • Craig Wood Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
  • Jerry Bruckheimer Films
  • Walt Disney Pictures
  • Jerry Bruckheimer Izmijeni na Wikipodacima
Distributer
  • Fórum Hungary
  • Netflix
  • iTunes
  • Disney+ Izmijeni na Wikipodacima
Premijera2007.
Trajanje162 minuta Izmijeni na Wikipodacima
ZemljaSAD
JezikEngleski

Pirati s Kariba: Na kraju svijeta (engleski: Pirates of the Caribbean: At World's End) jest pustolovni pomorski ep i nastavak filma Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja. Naslov filma je dugo bio predmet rasprava. Kompanija Disney je demantirala vijest da će naziv filma biti At World's End (Na kraju svijeta) i objavila da će naziv biti At Worlds End (Na kraju svjetova). No na internetu je pušten u opticaj neslužbeni poster filma na kojem kao naziv filma piše At World's End. Scenarist Terry Rossio je potvrdio da su se dugo premišljali između naziva Worlds End i At Worlds End ali da su na kraju odlučili da će naziv ipak biti At World's End. Premijera filma je održana 24. maja 2007.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Veliki dani piratstva prolaze. Will Turner (Orlando Bloom) i njegova zarućnica Elizabeth Swann (Keira Knightley) udružuju snage sa starim neprijateljem, piratskim kapetanom Barbossom (Geoffrey Rush) kako bi spasili prijatelja Jacka Sparrowa (Johnny Depp) koji je zatoćen u Davy Jonesovom spremištu dok zastrašujući sablasni brod, Leteći Holandez i Davy Jones, pod kontrolom Istoćnoindijske kompanije šire pustoš preko Sedam mora. Ploveći između izdaje, nepovjerenja i divljih i opasnih voda, Will, Elizabeth i Barbossa moraju probiti put do egzotićnog Singapura i suoćiti se sa podmuklim azijskim piratom Sao Fengom (Chow Yun-Fat) koji predvodi bandu natprirodnih plaćenika. Sada zaglavljeni između "Krajeva svijeta", svatko od njih mora izabrati stranu u posljednjoj, divovskoj bitki u kojoj nisu ulog samo njihovi životi i sreća nego i budućnost svih slobodoljubivih pirata koja je ugrožena od šefa Istoćnoindijske kompanije lorda Cutlera Becketta (Tom Hollander) i admirala Jamesa Norringtona (Jack Davenport).

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Dosada objavljene umjetničke slike prizora iz filma prikazuju Davy Jonesa kao čovjeka, grad napravljen od brodskih olupina, Crni Biser kako se kreće usred pustinje pune rakova, brod na rubu golemog vodopada, borbu piratske flote i flote Istočnoindijske kompanije na rubu divovskog vrtloga i skup Obalnog bratstva-osam piratskih vladara koji upravljaju svjetskim morima.

U filmu bi se navodno trebao pojaviti pirat Edward Teach Crnobradi koji je ubijen 1718.

U filmu bi se navodno trebala pojaviti i morska božica Calypso iz grčke mitologije. Obožavatelji nagađaju da je ona bila ljubavnica Davy Jonesa. Po glasinama ispada da je Tia Dalma zapravo Calypso.

Rock muzičar Keith Richards iz grupe Rolling Stones će glumiti oca Jacka Sparrowa, kapetana Teaquea, bivšeg piratskog vladara Madagaskara i čuvara piratskog kodeksa. Richards navodno zahtjeva da njegova čitava grupa učestvuje u filmu kao njegova posada. Navodno je Richards na snimanju scena u kojima glumi bio toliko pijan da su ga morali pridržavati.

Neke glasine kažu da će se možda snimiti i četvrti film a neki idu tako daleko da tvrde da će se snimiti i peti i šesti nastavak. Sam producent Jerry Bruckheimer je rekao da Pirati 3 možda neće biti zadnji dio.

Prema objavljenim video isječcima Davy Jones i Jack Sparrow će se mačevati na jarbolu Letećeg Holandeza u oluji.

Prema nekim glasinama Barbossa će na kraju filma ponovno Jacku ukrasti brod što ide u prilog tvrdnji da će biti snimljen i četvrti film.

Scenarist Terry Rossio je objavio da će njegov tim napisati scenarij za četvrti film ali da nemaju garancije da će se film zaista i snimiti. Rekao je:"Mi ćemo napraviti i četvrti scenarij koji će, ako zadovolji producente, stići i na velika platna. Sve ovisi o nama."

Prethodnici[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]