Planinarska kuća Vrutak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Planinarska kuća Vrutak nalazi se na planini Prenj, na 1.650 m, sjeverno od vrha Zelena glava (2.103 m).[1] Već odavno je u proceduri i priprema za proglašenje područja Prenj (uključujući Bjelašnicu, Visočicu i Čvrsnicu) nacionalnim parkom.,

Prenj je visoki planinski masiv u sjevernom dijelu Hercegovine. Počinje od mjesta Glavatičeva na Neretvi, proteže se sve do Bijelog polja kod Mostara. Među prenjskim vrhovima nalazi se nekoliko visoko planinskih dolina i uvala na visinama iznad 1000 metara. To su: Tisovica, Vlasni do, Velike bare, Lasni do, Crno polje, Bijele vode, Čemerni do, Lučine i Glogovo. Prenj je planina zanimljiva i privlačna za planinare, alpiniste, rekreativce i istraživače vrlo privlačiva, jer putovanje po Prenju nije teško i naporno. Iz Konjica, Jablanice i Mostara, kanjonima i udolinama, vode mnogobrojne ceste i šumski putevi prohodni za pješak, bicikle i terenska vozila do planinarskih objekata i vrhova.

Iz Konjica, sa puta u smjeru Boračkog jezera, odvaja se desno put za Bijelu. Od ove tačke (skretanja) vozi se još 4,5 km po asvaltnoj cesti, koja završava na kraju sela, kod pilane. Nakon toga, makadamska cesta (samo za terenska vozila) sa brojnim serpentinama i nakon prijeđenih 24 km. preko Ljubine i Rapta dolazi u dolinu Tisovica, u podnožju vrha Zelene glave. Od završetka ceste, na udaljenosti 2,2 km. i 210 metara visinske razlike malazi se Planinarska kuća Vrutak.[1]

Kuća Vrutak smještena je na vrhu doline Tisovica na nadmorskoj visini 1.593 m. Markirana staza vodi do izvora Vrutak (8 min.). Da bi se osiguralo prenoćište u ovoj zaključanoj planinarskoj kući, treba kontaktirati PD Borašnica iz Konjica koje upravlja s ovim skloništem. Kuća je udaljena oko sat hoda od planinarske kuće Jezerce. Koristi se kao polazna baza za najčešće planinarske uspone na Prenju:

  • Zelena glava 2.103 m/nv i Otiš 2.097 m (1,5 h, markiranom stazom južno od kuće)
  • Osobac m (4,0 h, djelimično markiranom stazom istočno od kuće)
  • Velika Motika 1.832 m, 1 h 15 min, Kruna 1.914 m, 1,5 h, Velika Kapa 2.004 m, (djelimično markiranom stazom istočno od kuće)
  • Taraš 1.742 m 2,5 h markiranom stazom jugoistočno od kuće).
  • Lupoglav (2102 m.)[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Planinarska kuća Vrutak". Moj planinarski dnevnik - Mirko Bjelan. Arhivirano s originala, 9. 10. 2020.
  2. ^ "Planinarska kuća Jezerce - planinarenje.ba". Arhivirano s originala, 11. 11. 2020. Pristupljeno 4. 11. 2020.