Planinska šarka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Planinska šarka
Status zaštite: Ugroženi
Vipera ursinii macrops
Vipera ursinii macrops
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Potkoljeno Vertebrata
Razred Reptilia
Red Squamata
Podred Serpentes
Porodica Viperidae
Potporodica Viperinae
Rod Vipera
Vrsta V. ursinii
Dvojno ime
Vipera ursinii
(Bonaparte, 1835)

Planinska šarka (latinski: Vipera ursinii), je najmanja evropska ljutica. Prosječna joj je dužina 45 cm. Živi u planinskim područjima, iznad 1500m n/m u južnim područjima BiH, južnim dijelovima Hrvatske, Crne Gore, u sjevernoj Albaniji, u Srbiji, Italiji, Mađarskoj, sjevernoj Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, sjeverozapadnom Iranu, pa sve do istočnog Uzbekistana i kineske granice (Xinjiang).

Glava joj je malena i na njuški zaobljena, a oči su relativno velike. Temeljna boja joj je siva ili žućkasto-siva, ljuskice na grlu i usnama imaju crne rubove. Leđna cik-cak pruga je vrlo varijabilna i u dosta primjeraka razbijena u nepravilne mrlje i/ili poprečne pruge. Trbuh joj je svjetlosmeđ, tamnosmeđ ili siv. Po temeljnoj boji vrlo je slična riđovki.

Ishrana[uredi | uredi izvor]

Hrani se uglavnom kukcima, raznim vrstama skakavaca, zrikavaca i sisavaca. Plijen grabi ustima i odmah ga guta.

Razmnožvanje[uredi | uredi izvor]

Ova vrsta leže od 2 do 5 živih mladunaca, dugih oko 12 cm.

Otrovnost[uredi | uredi izvor]

Otrov planinske šarke slabiji je od otrova drugih evropskih ljutica. Otrov izaziva jaku bol i oticanje. Kod osjetljivih osoba može se javiti mučnina i povraćanje, ali oporavak je obično brz. Nisu zabilježeni smrtni slučajevi, nije agresivna i relativno se rijetko brani ugrizom.


P biology.svg Nedovršeni članak Planinska šarka koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.